Китай не є нейтральною стороною у війні Росії проти України - Штати в ОБСЄ
Китай не є нейтральною стороною у війні Росії проти України - Штати в ОБСЄ

Китай не є нейтральною стороною у війні Росії проти України - Штати в ОБСЄ

Китай не може претендувати на роль нейтральної сторони в агресивній війні Росії проти України, оскільки він є найбільшим постачальником для російського ОПК.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила в.о. заступника голови місії США при ОБСЄ Трейсі Ньюелл на засіданні Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"КНДР та Іран постачають зброю Росії, але Китайська Народна Республіка є найбільшим постачальником для російської оборонно-промислового комплексу", - сказала вона.

Американська дипломатка вказала на те, що КНР поставив Росії значну кількість верстатів, мікроелектроніки, оптики, а також технології безпілотних літальних апаратів та крилатих ракет, як і матеріали для виробництва ракетного палива. Ці матеріали "заповнюють критичні прогалини в російському оборонному виробництві і допомагають відродити російську оборонно-промислову базу".

"У 2023 році близько 90% російської мікроелектроніки надходило з КНР. Росія використовує її для виробництва ракет, танків і літаків. Майже 70% російського імпорту верстатів на суму близько 900 млн дол. в останньому кварталі 2023 року надійшло з КНР", - повідомила Ньюелл.

Вона додала, що Пекін також працює з Росією над удосконаленням своїх супутникових та інших космічних можливостей з метою подальшого використання проти України.

"Займаючись цією діяльністю, КНР не може претендувати на роль нейтральної сторони в агресивній війні Росії. Якби КНР припинила свою підтримку Росії, то їй було б важко підтримувати свої воєнні зусилля", - заявила представниця місії США при ОБСЄ.

Вона наголосила, що підтримка війни Росії проти України з боку інших країни "заслуговує на нашу пильну увагу і реакцію".

Як повідомляв Укрінформ, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Китай повинен припинити надавати підтримку загарбницькій війні Росії проти України, якщо прагне покращити свої відносини із Заходом.

Теги по теме
Украина Россия США война Китай ОБСЕ
Источник материала
Поделиться сюжетом