Медіспільноти та громадськість закликає захистити Суспільне, а разом з ним і свободу слова та незалежні медіа в Україні
Медіспільноти та громадськість закликає захистити Суспільне, а разом з ним і свободу слова та незалежні медіа в Україні

Медіспільноти та громадськість закликає захистити Суспільне, а разом з ним і свободу слова та незалежні медіа в Україні

Під час спільного засідання засідання комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та з питань свободи слова свої думки з приводу тиску на Суспільне висловились і представники громадськості.

Членкиня Комісії з журналістської етики та головиня ГО «Жінки в медіа» Єлизавета Кузьменко зазначила, що міжнародні колеги були поінформовані про те, що відбувається з Суспільним.

«Комісія виступила з заявою, у якій ми наголошуємо на підтримці Суспільного мовника. Ми вважаємо Суспільне одним з кращих прикладів медіареформи, яка сталась в Україні за часів незалежності. Результатом її стало перетворення державного гіганта з купою неповоротких філій, які часто виступали рупором влади на Суспільне. Це конкурентне медіа, яке дотримується стандартів журналістської етики», - наголосила Єлизавета Кузьменко.

Також вона зазначила, що під час повномасштабного вторгнення спостерігається зростання довіри до Суспільного мовника з боку аудиторії, а те, що Суспільне залишається у «Білому списку медіа» доводить, що він виробляє суспільно-важливий контент.  «Тиск на Суспільне через поширення неперевіреної інформації є неприпустимим», - підкреслила вона.

Членкиня Медіаруху та керівниця відділу розслідувань воєнних злочинів у виданні  «The Kyiv Independent» Євгенія Моторевська розповіла, що під час її закордонних відряджень завжди цікавляться свободою слова в Україні. І зазначила, що завжди наводить приклад Суспільного як аргумент того, що в Україні є демократія та обєктивна журналістика.

«Для багатьох наших міжнародних партнерів це є маркером збереження свободи слова попри усі негативні тенденції. Суспільне є номером один з виробництва документальних фільмів, дуже глибоких і дуже необхідних Україні в цей час. Ці продукти мають мільйоні перегляди», - зазначила Євгенія Моторевська.

Також вона наголосила, що Маряна Безугла є лише одним пазлом серед величезного тиску на Суспільне, адже це стосується і спроб виключити Суспільне з вечірнього ефіру у нацмарафоні і проблем з фінансуванням.

«Усе це має ознаки системного тиску влади на Суспільне, а не лише окремих політиків. Я прошу докласти усіх зусиль і захистити Суспільне. Втрата Суспільного або його обмеження матиме дуже негативні наслідки для України. Цей тиск не пройде непоміченим західними партнерами, а нам їх підтримка дуже необхідна», - наголосила Євгенія Моторевська.

Такої ж думки притримується заступник директорки ЦЕДЕМу Ігор Розкладай.

«Якщо відбувається напад на Суспільне, чи маю я це розглядати, як громадянин України, як платник податків, як виборець, що нардепка говорить про те, що нам не потрібна євроінтеграція. Цей кейс є небезпечним з точки зору усього медійного простору і для України», - наголосив Ігор Розкладай.

Комітети Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітет зі свободи слова під час свого засідання розглянули питання щодо тиску на Суспільне мовлення, зокрема нападки з боку народної депутатки Мар’яни Безуглої та спроби усунути Суспільне з вечірнього ефіру в національному телемарафоні «Єдині новини». 

 

Читайте також
Микола Чернотицький: Суспільне готове до двох варіантів – або залишатись в марафоні, або розширювати мовлення на Першому каналі
Євгенія Кравчук: Марафон тільки виграє від участі Суспільного
Світлана Остапа: Ми згодні робити телемарафон, але нікому не дамо втручатись у редакційну політику
Євгенія Кравчук: Цінність Суспільного в інформаційній безпеці, бо це наше джерело контенту на Захід
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом