Огляд Nissan Qashqai : надійніше бензин чи дизель?
Огляд Nissan Qashqai : надійніше бензин чи дизель?

Огляд Nissan Qashqai : надійніше бензин чи дизель?

Свого часу Nissan був серед піонерів, які буквально відкрили клас компактних SUV. І зробили вони це за допомогою моделі Qashqai. Нова модель, яка поєднувала практичність універсалу, компактність хетчбеку та покращену прохідність була вперше показана публіці ще восени 2006 року. А вже в 2007 році почались продажі серійної машини.

На відміну від багатьох конкурентів, кросовер Nissan представлений не одною, а двома кузовними модифікаціями: 5-місним універсалом і 7-місним універсалом Qashqai+2 з подовженим на 211 мм кузовом і збільшеною на 135 мм колісною базою.

Остання версія більш практична – вона відрізняється великими пасажиромісткістю та вантажним відсіком. Але й коштує дорожче звичайного Qashqai. Подовжена версія не стала такою масовою, як 5-місна версія. І в наступних поколіннях моделі від версії +2 відмовились.

До речі, незважаючи на приналежність до японського бренду, Qashqai був створений дизайнерами європейського підрозділу Nissan у Лондоні та випускається у місті Сандерленді (Великобританія). Перше покоління не продавалось в США, тому не варто остерігатись американських битків на вторинному ринку. Лише в наступному поколінні модель Qashqai потрапила на заокеанський ринок. Щоправда там вона називалась Rogue Sport.

Та повернемось до першого покоління, яке в нас сьогодні на огляді. З самого початку були доступні як версії 4х4, так і машини з приводом виключно на передні колеса. Саме монопривідні авто складають переважну більшість.

Можна побачити що в Qashqai першого покоління є два варианти дизайну. Справа в тому, що через 4 роки з моменту появи кросовер зазнав рестайлінгу. В ході оновлення змінився малюнок задніх ліхтарів і суттєво змінилася передня частина. Фари головного світла стали вужчі, змінилась решітка радіатора та бампер. Зауважимо, що до рестайлу 5- і 7-місні модифікації відрізнялися радіаторними гратами, то після модернізації вони втратили цю особливість.

Nissan Qashqai J10 до рестайлу

Оновилась машина не лише зовні, але й в салоні. Зокрема встановлена нова панель приладів. Замість цифрового індикатору температури охолоджувальної рідини та рівня палива з’явились стрілочні прибори. Вони більш зручні і легше зчитуються. Також оновлені аудіосистема та блок управління «кліматом». Зокрема зустрічаються версії машин з камерами не тільки заднього, а кругового огляду 360 градусів з чотирма камерами. Щоправда за рахунок маленького екрану штатного головного пристрою інормативність системи не висока.

До якості оздоблення салону є зауваження. На відносно невеликих пробігах до 100-150 тисяч км в салоні з’являється скрип пластикових деталей, особливо це стосується ручок дверей, які складаються з кількох частин і під стисканням руки починають скрипіти. Також починає стукотіти замок кришки багажника. Доволі швидко затираються внутрішні дверні ручки та шкіряна оббивка керма.

У машин, що мають повний привод трансмісія All Mode 4×4 керується зручним регулятором, що обертається, розташованим на центральному тунелі.

На задньому ряді сидінь запасу місця для ніг вистачить і високим людям. А от над головою людині на зріст понад 1,85 м місця буде мало. Зручність посадки посередині підвищує низький центральний тунель кузова. Якщо згадати про версію з трьома рядами сидінь, тобто 7-місний Qashqai+2, то розраховувати на те, що ви зможете возити тут дорослих – не варто. На третьому ряду ледве помістяться діти. Мало місця як по висоті, так і для ніг.

Обираючи Qashqai на роль сімейного авто варто знати, що модель відрізняється високою пасивною безпекою – за результатами краш-тестів EuroNCAP автомобіль завоював максимальні 5 зірок. Немає претензій до його корозійної стійкості.

Багажник Qashqai чималий – 410/1515 л.

Популярність моделі Qashqai опирається на дві хвилі. Перша була в момент офіційних продажів авто. Тоді В Україні пропонувались тільки бензинові версії з двигунами 1,6 та 2,0 л. Більш поширені версії з 2,0-літровим бензиновим двигуном, трохи рідше зустрічаються 1,6-літрові модифікації. Працівники фірмової СТО розповіли, що бензинові двигуни є доволі надійними.

Серед бензинових версій найпопулярніша кофігурація двигун 2.0 та варіатор

З характерних неполадок можна згадати про вихід із ладу паливного насоса.

З характерних неполадок можна згадати про вихід із ладу паливного насоса. Поломка виникає через застосування неякісного палива. Заміна навіть на неоригінальну деталь коштує недешево. Ще одна проблема – згодом через наліт бруду може брехати покажчик рівня палива, занижуючи його реальну кількість. Залив бак – показує приблизно половину… Крім того, було відзначено втрати герметичності передньої кришки двигуна (потрібно замінити ущільнення).

Якихось інших серйозних зауважень до обох моторів Qashqai немає. Без проблем працюють системи зміни фаз газорозподілення та індивідуальні котушки запалювання . Не вимагає обслуговування і привід ГРМ

Без проблем працюють системи зміни фаз газорозподілення та індивідуальні котушки запалювання. Не вимагає обслуговування і привід ГРМ, з довговічним металевим ланцюгом. Теоретично зазори клапанів потрібно регулювати, хоча чітких термінів даних робіт виробник не встановив, але в практиці їх виконують разом з ремонтом ГБЦ. Але якщо автомобіль оснащено ГБО, то нехтувати процедурою регулювання клапанів не варто.

Другою хвилею популярності моделі став імпорт вживаних авто з Європи. А серед них переважна більшість машин мають турбодизельні двигуни. Це як популярний і знайомий по багатьом моделям Renault, Nissan та навіть Mercedes-Benz двигун 1,5 dCi серії К9К (107 к.с.), так і значно більш рідкісний 2,0-літровий (150 к.с.). Цікаво що останній в 2011 році було замінено на більш сучасний 1,6-літровий агрегат. Він мав меншу потужність (130 к.с.), але такий же крутний момент в 320 Нм.

1.6 л, 114 л.с., БензинWOLF OFFICIALTECH 5W-30 C2/C3 P/RN
2.0 л, 142 л.с., Бензин
WOLF OFFICIALTECH 5W-30 C2/C3 P/RN
1.5 л, 107-110 л.с., Дизель
WOLF OFFICIALTECH 5W-30 C2/C3 P/RN
2.0 л, 150 л.с., Дизель
WOLF ECOTECH0W40 FE

За умови вчасного обслуговування турбодизелі радують як економічністю так і витривалістю. Характерних проблем в цього двигуна не багато. Мабуть найбільш відомою є проблема з провертанням корінних вкладишів. Це часто викликано недотриманням діапазонів заміни моторної оливи, або використанням неякісної оливи.

Ще одною особливістю машин з турбодизельним двигуном є наявність в їх вихлопній системі сажового фільтру. Його призначення – уловлювати частки сажі у викидних газах, та очищувати їх. Якщо авто весь час їздить в місті, на короткі відстані, то «сажовик» з часом забивається. Симптоми – це перехід двигуна в аварійний режим, не вмикається круіз-контроль, втрата потужності. Лікується це очисткою фільтра. Для цього за допомогою сервісного обладнання активується програма в блоці керування. Протягом близько години машина працює на підвищених холостих обертах, а в камеру згоряння подається збагачена паливна суміш. За рахунок високої температури та часточок палива, що догоряють в випускному тракті відбувається випалювання сажі в фільтрі та його очищення. Спеціалісти радять після цієї процедури замінити оливу.

Щоб не допускати забивання фільтру треба періодично вивозити машину на заміську трасу та проїжджати близько 20 хвилин зі сталою швидкістю. Це також створює високу температуру в вихлопній системі та випалює сажові відкладення, очищуючи фільтр.

Серед переваг турбодизеля 1,5 dCi – низька вартість запасних частин, адже вони від Renault.

Qashqai бувають передньо- і повнопривідними. У відсотковому співвідношенні обох версій на українському ринку – паритет. Конструктивно повний привід All Mode 4×4 аналогічний старшому брату X-Trail (T31). У ньому застосовується електронно керована міжосьова муфта. У штатних режимах для економії палива автомобіль слід експлуатувати як передньопривідний (режим 2WD). На мокрій, ґрунтовій або засніженій дорозі рекомендується рухатися в режимі Auto – при пробуксуванні передніх коліс автоматично підключаються задні. Якщо ж подолати складну ділянку, необхідно задіяти повнопривідний режим Lock, тоді муфта заблокується, розподіляючи момент між колесами порівну. При швидкості понад 30 км/год трансмісія сама перетворюється на режим Auto.

Незважаючи на високий кліренс 200 мм і наявність версій з повним приводом, Qashqai – типовий «паркетник». Позашляхові можливості авто переоцінювати не варто, хоча він може подолати невеликий бруд, піщані та засніжені ділянки дороги.

Як показав досвід експлуатації, All Mode 4×4 цілком надійна. Те саме можна сказати і про механічну КП. А ось безступінчастий варіатор CVT, який на бензинових авто зустрічається частіше, ніж “механіка”, може потурбувати. Були відзначені проблеми з селектором важеля КП – виходив з ладу кінцевик положення P (паркінг), через що важіль не можна перевести в режим D (драйв). Дістатися сервісу можна, натиснувши спеціальну аварійну кнопку біля селектора. Ремонт передбачає заміну селектора. Після цього проблема зазвичай не повторюється. Крім того, в окремих випадках у CVT виходили з ладу підшипники, що супроводжувалося характерним «тролейбусним» гулом при русі на швидкостях 40–50 км/год.

Цікаво що з варіатором пропонується бензинові версії, а для турбодизеля доступна лише механічна 6-ступінчата КПП.

Обслуговування «механіки» полягає у заміні оливи кожні 90 тис. км, а варіатора – кожні 60 тис. км.

А як щодо надійності ходової Qashqai? Підвіски незалежні: попереду – McPherson, ззаду – «багатоважільна». Найбільш характерне зауваження до «ходової» – стукіт у задній підвісці. Причина – жорсткі задні амортизатори, які відпрацьовують нерівності доріг. Після рестайлінгу виробник став застосовувати амортизатори, які працюють краще та тихіше.

Інші слабкі місця: опорні підшипники передніх стійок і сайлент-блоки переднього підрамника. Втулки переднього та заднього стабілізаторів, а також стійки переднього в середньому доводиться міняти кожні 40–50 тис. км. Стійки заднього стабілізатора ходять 60-70 тис. км. Приблизно раз на 100 тис. км. вимагають заміни ступичні підшипники. При цьому сайлент-блоки передніх важелів і кульові опори здатні протриматися більше 100 тис. км, а гумки задньої багатоважільної підвіски – 150 тис. км.

Рульове кермо Qashqai має електропідсилювач. Він працює без проблем. Наконечники кермових тяг служать майже 150 тис. км. До надійності гальм зауважень немає.

Загалом Qashqai цілком виправдовує свою популярність. Машина практична, має невисоку вартість, доволі надійна та позбавлена серйозних «болячок».

Источник материала
Поделиться сюжетом