САП передала до суду справу про розтрату понад ₴225 мільйонів держкомпанії «Артем»
САП передала до суду справу про розтрату понад ₴225 мільйонів держкомпанії «Артем»

САП передала до суду справу про розтрату понад ₴225 мільйонів держкомпанії «Артем»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до суду справу про розтрату понад 225 млн грн під час закупівлі державною акціонерною холдинговою компанією «Артем» устаткування для виготовлення продукції оборонного призначення.

Як передає Укрінформ, про це САП повідомила у Фейсбуці.

«2 травня 2024 року прокурор САП за матеріалами досудового розслідування скерував до суду обвинувальний акт за обвинуваченням 4 осіб в організації розтрати 8,3 млн дол. США, що сягає понад 225 млн грн за курсом НБУ, при закупівлі державною акціонерною холдинговою компанією «Артем» (далі - ДАХК «Артем») устаткування для виготовлення продукції оборонного призначення, а саме серійного виробництва корпусів 152/155-мм снарядів», - ідеться в повідомленні.

У межах досудового розслідування встановлено, що у 2017 році іноземний підприємець, дізнавшись про виділення фінансування на технічне переоснащення та реконструкцію виробничих потужностей ДАХК «Артем», розробив план заволодіння цими коштами.

У САП зазначили, що для реалізації заволодіння коштами особа вступила у злочинну змову з низкою посадовців, зокрема із заступником міністра. У свою чергу ці посадовці забезпечили укладання контракту на закупівлю устаткування для ДАХК «Артем» з наперед визначеною компанією, яка була зареєстрована організатором схеми в США за видом діяльності «вантажні перевезення», однак мала усі ознаки фіктивності.

«Для приховання цього факту та з метою усунути конкурентів, компанії створили образ сертифікованого постачальника оборонної продукції для Міноборони США та суттєво завищили її показники продуктивності», - додали в САП.

Як наслідок, на рахунок цієї компанії державна компанія перерахувала 8,3 млн дол. – половину від вартості укладеного контракту, які вже наступного дня були перераховані на рахунок іншої компанії, яка використала кошти на інші потреби, не пов'язані з виконанням контракту.

У відомстві зауважили, що такі дії завдали державній компанії «Артем» збитків на понад 225 млн грн.

Дії організатора схеми, який переховується за кордоном, кваліфіковані за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Заступнику міністра економічного розвитку і торгівлі України інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 ККУ, директору департаменту зовнішньоекономічної діяльності та маркетингу ДАХК «Артем» – ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 ККУ та директору українського науково-технічного і впроваджувального центру комплексного захисту інформації (Український центр «Безпека») – ч. 5 ст. 191 ККУ (посади зазначені на момент вчинення злочину).

Крім того, прокурор САП заявив позов до обвинувачених про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Як повідомляв Укрінформ, Офіс генпрокурора направив до суду справу щодо трьох експосадовців Міноборони, які закупили неякісну амуніцію для військових на 1,4 млрд грн.

Теги по теме
Суд САП
Источник материала
Поделиться сюжетом