Щоб порибалити чи позбирати гриби біля Шацьких озер, потрібно мати перепустку
Щоб порибалити чи позбирати гриби біля Шацьких озер, потрібно мати перепустку

Щоб порибалити чи позбирати гриби біля Шацьких озер, потрібно мати перепустку

Через близькість до кордону з Білоруссю на Шацьких озерах цього літа туристам для відвідування деяких територій потрібно буде оформляти перепустки. Дозволи видаватиме підрозділ прикордонної служби. Про це у коментарі "РБК-Україна" розповів секретар Шацької селищної ради Богдан Тимошук.

- Прикордонники сьогодні хочуть більше контролювати прикордоння і прикордонну смугу з метою безпеки та охорони державного кордону. Є постанова №1147, яка визначає 5-кілометрову смугу, де передбачений посилений режим контролю. Населені пункти та місця масового відпочинку не належать до прикордонної смуги й прикордонники не мають там повноважень на перевірку документів. Тож туристам там перепустки не потрібні, - говорить Тимощук.

Але для відвідування окремих частин лісу потрібні будуть перепустки. Інакше туристів штрафуватимуть.

- У нас є екскурсії, які проходять лісовими стежками, що знаходяться у 5-кілометровій смузі. Якщо людина буде перебувати у п'яти кілометрах до державного кордону і натрапить на наряд прикордонників, то виникнуть питання - можливо, треба буде показати документи чи екскурсоводи повинні будуть пояснити, що це за люди. Але наші підприємці, які надають послуги екскурсій, вже зараз розробляють інші маршрути, які не будуть перетинати 5-кілометрову смугу, й потреби у перепустках не буде, - звертає увагу голова селищної ради.

Але якщо людина піде по гриби чи на риболовлю за населеним пунктом у 5-кілометровій смузі, то повинна мати перепустку, оформлену прикордонним підрозділом. Видача дозволів здійснюється 6-м прикордонним загоном у Волинській області. Треба написати заяву, у цьому допомагає селищна рада, надати копії паспорта та ідентифікаційного коду. Перепустки прикордонний підрозділ надсилає за адресою, яку особа вкаже в заяві. Якщо людина буде у прикордонній смузі без перепуски, це вважатиметься правопорушенням і доведеться сплатити штраф близько 800 грн.

  • Раніше повідомлялося, що цього року у Києві та Миколаєві не будуть відкривати пляжний сезон. А от в Одесі дозволено буде відпочивати лише на окремих пляжах.
  • Минулого року відпочивальників на Шацьких озерах було небагато. Власникам баз відпочинку та туристичних комплексів навітьдовелося знизити ціни, аби заманити туристів.
Источник материала
Поделиться сюжетом