У Чилі відкрили найвищу астрономічну обсерваторію у світі: знадобилося 26 років
У Чилі відкрили найвищу астрономічну обсерваторію у світі: знадобилося 26 років

У Чилі відкрили найвищу астрономічну обсерваторію у світі: знадобилося 26 років

Нова інфрачервона обсерваторія розташована на вершині гори в пустелі Атакама на висоті 5640 метрів.

Атакамська обсерваторія Токійського університету (ТАО) нарешті офіційно розпочала свою роботу. Уперше концепція цієї обсерваторії була запропонована японськими астрономами 26 років тому. Новий об'єкт для спостереження за космосом призначений для вивчення Всесвіту в інфрачервоному діапазоні світла і розташований він на вершині гори Серро Чахнантор у Чилі на висоті 5640 метрів, на території пустелі Атакама, пише IFLScience.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Велика висота, розріджена атмосфера і постійно посушливий клімат смертельно небезпечні для людей, але є чудовим місцем для інфрачервоних телескопів, таких як ТАО, оскільки точність їхніх спостережень залежить від низького рівня вологості, який робить атмосферу Землі прозорою в інфрачервоному діапазоні.

Багато наземних обсерваторій розташовані на великій висоті, адже це дає змогу покращити спостереження за космосом. Незважаючи на те, що багато відкриттів роблять космічні телескопи Габбл і Вебб, все ж за останні роки частину наукових відкриттів було зроблено за допомогою наземних обсерваторій, що розміщені на вершинах гір.

Новий об'єкт для спостереження за космосом призначений для вивчення Всесвіту в інфрачервоному діапазоні світла і розташований він на вершині гори Серро Чахнантор у Чилі на висоті 5640 метрів.
Фото: IFLS

Уперше ідею про те, що потрібно побудувати інфрачервону обсерваторію саме в цьому місці, вчені з Токійського університету запропонували ще 1998 року. Але будівництво такого об'єкта на великій висоті пов'язане з технічними та фінансовими труднощами. Проте їх подолано і обсерваторія TAO тепер офіційно розпочала свою роботу.

За словами вчених, за допомогою обсерваторії TAO вони спробують розкрити таємниці Всесвіту, особливо це стосується природи темної матерії і найперших зірок, яких ще ніхто ніколи не бачив безпосередньо. На такій висоті в атмосфері мало вологи, яка могла б вплинути на інфрачервоний зір нового телескопа, а отже зусилля астрономів можуть увінчатися успіхом.

Обсерваторія TAO має інфрачервоний телескоп діаметром 6,5 метрів. Він здатний спостерігати за космосом на хвилях середньої інфрачервоної частини спектра, які занадто довгі для оптичних телескопів, але занадто короткі для радіотелескопів. За словами мучених, середній інфрачервоний діапазон добре підходить для вивчення навколишнього середовища зірок, зокрема для вивчення регіонів формування планет.

За словами вчених, за допомогою обсерваторії TAO вони спробують розкрити таємниці Всесвіту, особливо це стосується природи темної матерії і найперших зірок, яких ще ніхто ніколи не бачив безпосередньо
Фото: IFLS

За словами вчених, телескоп вивчатиме те, як надмасивні чорні діри впливають на еволюцію їхніх рідних галактик, а також буде шукати перші зірки і невловиму темну матерію.

Телескоп ТАО складається з двох наукових приладів: SWIMS і MIMIZUKU. Перший отримуватиме зображення галактик із самого раннього Всесвіту, щоб зрозуміти, як вони утворилися з первозданного пилу і газу. Цей процес все ще залишається загадкою для астрономів. Другий сприятиме досягненню головної наукової мети, вивчаючи первинні диски з газу і пилу, всередині яких формуються зірки і галактики.

Як уже писав Фокус, знайдено екзопланету, над якою літають кам'яні хмари. За допомогою космічного телескопа Вебб складено прогноз погоди для екзопланети WASP-43b.

Також Фокус писав про появу на Сонці дуже потужного виверження, внаслідок якого на частині нашої планети зник радіозв'язок. На нашій зірці з'явився сонячний спалах, який трохи не дотягнув за своєю силою до найпотужніших викидів випромінювання та енергії на Сонці.

Теги по теме
Космос Япония
Источник материала
Поделиться сюжетом