У театрі Франка презентували книгу про екскерівника Михайла Захаревича
У театрі Франка презентували книгу про екскерівника Михайла Захаревича

У театрі Франка презентували книгу про екскерівника Михайла Захаревича

У Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка презентували книгу про попереднього керівника, народного артиста України Михайла Захаревича, який очолював заклад понад тридцять років. 

Про це повідомляє Укрінформ.

Автором книжки «Михайло Захаревич/Театр - все життя» є завідувачка літературно-драматичної частини театру Наталія Пономаренко, котра всі ці роки працювала разом із Захаревичем і зараз вперше виступила як письменниця.

«Це відверта розповідь про життя та творчість Михайла Васильовича, його дитинство, студентські роки у Харківському інституті мистецтв імені Івана Котляревського, акторський досвід - різнопланові ролі у Вінницькому та Запорізькому театрах. А також – це франківська сага довжиною в 32 роки, розмова про його реформаторську діяльність на посаді першого заступника міністра культури України в складні для національної культури часи, його викладацьку та дослідницьку роботу, а також неповторні роки, які театр імені Івана Франка перетворили на першу драматичну сцену нашої країни», - розповіла Пономаренко.

У театрі Франка презентували книгу про його екскерівника Михайла Захаревича / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

Михайло Захаревич очолював театр з 1992 по 2024 рік, за час його каденції було поставлено 200 вистав.

Книга відкриває маловідомі сторінки не лише з біографії колишнього генерального директора-художнього керівника, а й широко подає історію про колектив театру, митців, найвідоміші постановки, гастролі, активну волонтерську діяльність під час повномасштабної війни. У монографії також містяться інтерв’ю Захаревича, опубліковані у ЗМІ в різні періоди, його наукові статті та історичні розвідки про корифеїв-франківців.

«Я розділяю український театр на «до» і «після» Сергія Данченка, якого вважав не лише геніальним режисером, а й другом, старшим братом, через те, що до його приходу у нас був театр корифеїв, а після - театр перетворився на європейський», - зазначив Захаревич.

Він зауважив, що Національний театр імені Івана Франка завжди дуже уважно ставиться до збереження традицій, оскільки це розвиток, переосмислення, полеміка.

«Франківці, як багато інших колективів в Україні, сповна пережили все, що було відпущено нашою історією. 24 лютого 2022 року о четвертій ранку ми всі прокинулися в іншому вимірі. Коли через небезпеку нам не дозволяли грати на рідній сцені, ми виступали з виставами в Оперній студії НМАУ й у колег - Національному театрі ім. Лесі Українки. Попри постійні обстріли Києва, повітряні тривоги, ми були вражені, що наші прихильники, незважаючи на складний час, заповнювали зали. Ми відчували дихання глядачів і це додавало сил працювати. Театр - живий організм, який сьогодні й зараз спроможний здолати все і воскреснути наново у різних ситуаціях! Ми віримо у перемогу над російським агресором, а тому робимо все, аби у публіки була потреба йти до театру», - сказав Захаревич.

Як повідомляв Укрінформ, 3 квітня 2024 року генеральним директором - художнім керівником Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка призначили актора театру та кіно народного артиста України Євгена Нищука.

Источник материала
Поделиться сюжетом