У трьох школах України досі вивчають російську мову як окремий предмет. Таблиця
У трьох школах України досі вивчають російську мову як окремий предмет. Таблиця

У трьох школах України досі вивчають російську мову як окремий предмет. Таблиця

В Україні досі вивчають російську мову у школах як окремий предмет. Проте таких закладів освіти лише три. Водночас, кількість школярів у 2023/2024 році, які вивчають російську як окремий предмет, скоротилася у 5 разів, порівняно з попередніми показниками – до 768 учнів.

Такі дані зазначені у звіті за 2023 рік про дотримання мовного закону у різних сферах діяльності, оприлюдненого Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем у Facebook. В документі зазначено, що 447 школярів, тобто 0,01% від загальної кількості продовжують навчатися російською мовою на рівні із державною.

Відповідно до документу, у 2022 році кількість школярів, що вивчали російську мову у школах, зменшилася у більше ніж 100 разів: з 454,8 тисячі у вересні 2021 року – до близько 4 тисяч станом на 1 вересня 2022 року.

Кількість шкіл, в яких навчання відбувається виключно українською мовою, у 2023 році склала 12 155 – 98,4%. Тобто 3 834 708 учнів або 99,1% навчаються державною мовою.

"Процес дерусифікації загальної середньої освіти не пов’язаний зі зміною нормативно-правової бази чи з адміністративним тиском, а є реакцією українського суспільства на воєнні злочини та геноцид, вчинені російською федерацією проти українського народу", – зазначено у документі.

За даними мовного омбудсмена станом на кінець травня 2023 року у 29% закладів середньої загальної освіти навчальний процес тривав дистанційно, 37% – очно і 34% – змішано.

Водночас у 2023/2024 навчальному році кількість шкіл скоротилася на 2,3% у порівнянні з попереднім. У 12 352 закладах загальної середньої освіти навчався 3 867 801 школяр (включаючи дітей-біженців, які здобувають освіту у школах України дистанційно).

У документі зазначено, що всього на адресу Уповноваженого надійшло 27 звернень щодо порушення мовного законодавства у школах. З них 9 – із Києва, 6 – із Дніпропетровської області, 4 – з Одеської, 3 – з Харківської, 2 – зі Львівської, по 1-му – з Волинської, Житомирської та Миколаївської.

"Заявники вказували на застосування російської мови в освітньому процесі, посадовими особами під час виконання службових обов’язків, проведення екскурсій для школярів, при виконанні інформації для загального ознайомлення, а також щодо цькування учнів та батьків за відмову вивчати російську мову, поширення вчителями російських наративів, змісту підручників, надання роз’яснень положень Закону тощо", – йдеться у звіті.

Мовний омбудсмен також зауважив на проблемі опанування української мови деякими представниками нацменшин. Зокрема, у школах міста Берегове, що на Закарпатті, навчаються 648 дітей ромської національності, 645 з яких – угорською мовою.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що Тарас Кремінь повідомив про боротьбу з російською мовою в школах і навів у приклад 10-річну дочку.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом