В Антарктиді з'являється і зникає діра розміром зі Швейцарію: це нарешті пояснили
В Антарктиді з'являється і зникає діра розміром зі Швейцарію: це нарешті пояснили

В Антарктиді з'являється і зникає діра розміром зі Швейцарію: це нарешті пояснили

Дослідники поклали край півстолітній загадці, пояснивши утворення гігантської ополонки.

В Антарктиді морський лід, який її оточує, розростається назовні, фактично збільшуючи розмір континенту. Але взимку 2016 і 2017 років посеред морського льоду відкрилася діра розміром зі Швейцарію, такі проломи вчені називають ополонками, пише Space.com.

Тільки зараз учені змогли з'ясувати, як утворилася ця гігантська діра в льоду.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Пролом у кризі назвали ополонкою Мод-Райз, як і підводну гору, що розташована під ополонкою в морі Ведделла. Дослідження показало, що ополонка утворилася через поєднання вітру, океанічних течій і підводної географії. Симбіоз цих факторів створив ідеальні умови для танення морського льоду.

Полин Мод-Райз з'являвся і раніше 2016 року. Так, уперше її побачили супутники в 1970-х роках, особливо взимку з 1974 по 1976 рік. Тоді вчені припускали, що ополонка з'являтиметься щозими, але вийшло зовсім не так. Пролом у морському льоду з'являвся спорадично і на короткі періоди часу.

"У 2017 році ополонка затрималася найдовше з 1970-х років і досягала величезних розмірів", — заявив глава дослідження Адітья Нараянан, науковий співробітник Університету Саутгемптона в Англії.

За його словами, у 2016 і 2017 році океанічна течія в морі Ведделла була сильнішою за звичайну. Таким чином, апвелінг або підйом глибинних вод океану до поверхні підняв вище солону воду.

"Подібний апвеллінг пояснює танення морського льоду. Але в міру того, як морський лід тане, вода ближче до поверхні опріснюється, що припиняє перемішування. Тому для того, щоб ополонка зберігалася протягом такого тривалого часу, має бути залучений якийсь інший процес. Звідкись мав іти додатковий приплив солі", — каже член дослідницької групи Фаб'єн Роке з Гетеборзького університету у Швеції.

Для того, щоб розібратися в питанні, вчені використовували дані з супутників, автономних поплавців і датчиків на морських ссавцях. Результати показали, що вири навколо Мод-Райз несуть у цей район більше солі, яка підіймається на поверхню за допомогою процесу, який називається екманівська спіраль. У цьому випадку вода рухається під кутом 90 градусів до поверхні, де зустрічається з вітром і впливає на океанічні течії.

"Залишки ополонок можуть зберігатися протягом кількох років після того, як вони сформувалися. Такі процеси можуть впливати на те, як рухається морська вода і як течія переносить тепло до континенту. Щільні води, що утворюються тут, можуть поширитися по всьому світовому океану", — підсумував член дослідницької групи Сара Гілле.

Нагадаємо, від Антарктиди відколюються шматки, і вчені намагаються зрозуміти, чому це відбувається. Майже половину втрат крижаного континенту становлять величезні айсберги, що відколюються від нього — дослідники намагаються розгадати секрет їхнього утворення.

Источник материала
Поделиться сюжетом