В Україні різко подорожчала земля: скільки тепер коштує гектар
В Україні різко подорожчала земля: скільки тепер коштує гектар

В Україні різко подорожчала земля: скільки тепер коштує гектар

В Україні відчутно здорожчала земля сільгосппризначення. Так, за підсумками першого кварталу 2024 року (січень-березень), капіталізація ринку збільшилася на 202,5 млрд грн, а ціна на землю зросла на 11,2%.

Про це повідомляє open4business. Зазначається, що кількість угод купівлі-продажу земель сільгосппризначення за цей період збільшилась на 7%.

"В Україні у першому кварталі 2024 року було укладено 25,7 тис. угод купівлі-продажу ділянок сільськогосподарського призначення сукупним обсягом 58,8 тис. га. Що на 7% перевищує показники четвертого кварталу 2023 року (жовтень-грудень. – Ред.) ", – йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується: середньозважена ціна гектара сільськогосподарської землі збільшилась на 11,2%. Так:

  • у четвертому кварталі минулого року вона становила 37,7 тис. грн;
  • у січні-березні 2024-го зросла до 42 тис. грн.

"Не дивлячись на повномасштабну війну і досить обмежену модель, ринок сільськогосподарських земель в Україні успішно розвивається. Яскравим свідченням тому є нещодавнє рішення Нацбанку щодо збільшення коефіцієнту ліквідності сільгоспземель з 0,35 до 0,5. Це вже відкрило можливість для агросектору та землевласників залучити додаткове фінансування на суму 25 млрд доларів, що можна порівняти зі щорічними фінансовими потребами аграріїв і землевласників", – зазначили аналітики.

При цьому наголошується: ринок сільгоспземель – це "додатковий ресурс для відновлення територій". Потенціал якого, зазначається, ще використовується належним чином.

"Його ще належить реалізувати спільними зусиллями уряду, законотворців та громад", – резюмували автори матеріалу.

В українців без документів почнуть забирати землю

Водночас, 1 січня 2025 року землю, на яку не оформлено право власності (невитребувана земельна частка), почнуть віддавати місцевим громадам. Таким чином, українці – або їхні спадкоємці, – які не отримали відповідних документів, вважатимуться такими, що відмовилися від отримання землі.

Як пояснив заступник міністра аграрної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Денис Башлик, такі ділянки будуть визнані безхазяйними. У зв'язку з цим усім, хто не замінив сертифікати на земельну частку (пай) на витяг з Реєстру майнових прав на право власності на земельну ділянку, потрібно терміново оформити право власності.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас українці почали активно скуповувати нерухомість – при чому, як житло, так і земельні ділянки. Так, у 2023 році цей показник збільшився в 1,7 раза порівняно з 2022-м. Вкладатися ж мешканці країни більше воліють в землю, ніж в житло – у 2023-му земельних ділянок було придбано в 1,3 раза більше, ніж квартир і будинків.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом