В Україні судитимуть зловмисників, які діяли за схемою перевипуску SIM-карт
В Україні судитимуть зловмисників, які діяли за схемою перевипуску SIM-карт

В Україні судитимуть зловмисників, які діяли за схемою перевипуску SIM-карт

Троє фігурантів телефонували громадянам, випитували у них конфіденційну інформацію про фінансовий номер та здійснювали перевипуск SIM-карт, аби заволодіти грошима жертв. Обвинувальний акт направлено до суду, їм загрожує до 15-ти років ув’язнення.

У серпні 2023 року кіберполіцейські Дніпропетровщини спільно зі слідчими ГУНП в області під процесуальним керівництвом Дніпропетровської обласної прокуратури задокументували факти шахрайства, яким займалися троє мешканців Кривого Рогу.

Учасники організованої групи отримували інформацію про фінансові номери громадян. Використовуючи конфіденційні дані, аферисти здійснювали несанкціонований доступ до SІM-карток шляхом їх перевипуску та дублювання.

У подальшому шахраї без відома власників здійснювали переказ грошей на підконтрольні банківські рахунки. Для цього використовували унікальний номер-пароль клієнтів банку, який є засобом ідентифікації переказу.

Поліцейські минулого року провели шість обшуків та вилучили докази протиправної діяльності фігурантів. За результатами проведених обшуків організатор, співорганізатор та виконавець були затримані. Слідчі оголосили їм підозру.

У ході розслідування оперативники кіберполіції встановили, що обвинувачені, використовуючи незаконно здобуті фінансові відомості громадян, також оформлювали онлайн-кредити від імені жертв. Виплати ж зловмисники отримували на підконтрольні рахунки.

Слідчі встановили 10 потерпілих, серед яких фізичні та юридичні особи. Загальна сума завданих збитків перевищує півмільйона гривень.

Наразі правоохоронці завершили розслідування і направили до суду обвинувальний акт за ч. ч. 2, 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 182 (Порушення недоторканності приватного життя), ч. 5 ст. 185 (Крадіжка), ч. 4 ст. 190 (в редакції 28.04.2023), ч. 5 ст. 190 (Шахрайство), ч. 5 ст. 361 Кримінального Кодексу України. Зловмисникам загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Викриттю зловмисників сприяли співробітники служби безпеки та АТ "Sense Bank».

Кіберполіція радить: якщо ви помітили підозрілу активність, негайно зателефонуйте до банку за номером, який зазначено на звороті вашої картки, та заблокуйте картки, рахунки та доступ до інтернет-банкінгу. Зв’яжіться з вашим оператором мобільного зв’язку, поясніть ситуацію та попросіть заблокувати обидві сім-картки (стару та нову) до з’ясування всіх обставин.

Источник материала
Поделиться сюжетом