Зросла загроза: як жителі Сумщини живуть під ударами ЗС РФ, — міський голова
Зросла загроза: як жителі Сумщини живуть під ударами ЗС РФ, — міський голова

Зросла загроза: як жителі Сумщини живуть під ударами ЗС РФ, — міський голова

Сумська військова адміністрація мала б розширити обмеження на відстань до 60 км. Громадяни, які там живуть, не реагують на загрози російських ударів, коли чують сигнали тривоги.

Російські війська стежать за будь-яким рухом на прикордонній території в Сумській області і готові у будь-який момент запустити FPV-дрон або вдарити артилерією. При цьому деякі місцеві жителі та місцеві підприємці ніяк не реагують на загрозу. Про ситуацію на прикордонних територіях міський голова Конотопа Артем Семеніхін розповів у ефірі порталу "Київ 24".

Семеніхін відповів на питання журналістки щодо обмежень, які наприкінці квітня запровадили на території прикордонних територій Сумської області. Зокрема, на смузі шириною 5 км не повинно бути жодного цивільного — їм не можна там проживати, їздити, переміщуватись. Єдині, кому там дозволено бути — тим, хто будує фортифікаційні споруди, або лікарям. Міський голова пояснив, що повністю погоджується з такими обмеженнями, оскільки загроза для життя громадян зростає, а вони нею нехтують.

Важливо Великдень 2024 в Україні: в Повітряних силах відповіли, чи буде масований обстріл (відео)

"Невідомо, на який час [встановили обмеження — ред.]. Це добре, бо люди нехтують безпекою. Треба забирати дітей, їхати до родичів. Дехто бездумно ставиться до свого життя. Ворогу неважливо, хто переміщується — енергетики чи пенсіонери: вони можуть взяти і поцілити", — заявив посадовець.

Крім того, на думку голови Конотопа, варто було б зону обмежень розширити до 60 км (Конотоп — на відстані 70 км від кордону, Суми — 30 км). Він розповів про випадок, який стався з ним незадовго до ефіру. Під час повітряної тривоги громадяни ніяк не відреагували, і не закрився жоден магазинчик на місцевому ринку. Тому Семеніхін хотів би, щоб українська влада посилила б відповідальність бізнесу за таку поведінку — за нехтування сигналом тривоги.

"Я вважаю, що це треба посилювати обмеження і запроваджувати, в тому числі, і відповідальність суб'єктів господарювання, які не повідомляють, що "буд ласка, давайте зараз пройдемо до укриттів", — сказав міський голова.

Наступ на Сумщину - коментар голови Конотопа див. з 14:10

Зазначимо, через загрозу обстрілів та можливого наступу ЗС РФ у Сумській області військова адміністрація ввела обмеження на перебування громадян на прикордонних територіях. У Telegram-каналі ОВА розповіли, що станом на ранок 1 травня росіяни вдарили 5 разів (30 вибухів), на ранок 2 травня — 6 разів (27 вибухів). У звіті Генштабу ЗСУ станом на ранок 2 травня відзвітували, що протягом минулої доби ворог обстріляв з артилерії 120 населених пунктів вздовж лінії вогню та прикордонні території.

Раніше Фокус розповідав про обстріли Сумської області. Наприклад, у березні внаслідок удару ЗС РФ сталась пожежа на території Конотопської громади. Тоді ж експерти пояснили, що росіяни застосовують тактику випаленої землі на прикордонних територіях України.

Нагадуємо, увечері 1 травня ЗС РФ вдарили по Одесі. Під удар балістики потрапив склад "Нової пошти". На відео та фото з місця подій можна побачити повністю спалену будівлю, у якій знищено майже 1000 посилок українців.

Теги по теме
война Обстрел
Источник материала
Поделиться сюжетом