20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Мілітаризація російської економіки допомагає продовжувати війну в Україні — FT
Мілітаризація російської економіки допомагає продовжувати війну в Україні — FT

Мілітаризація російської економіки допомагає продовжувати війну в Україні — FT

Мілітаризація російської економіки допомагає продовжувати війну в Україні — FT

Згідно з прогнозами, економіка Росії зросте більш ніж на 3% у 2024 році.

Дедалі більша структурна мілітаризація російської економіки значно ускладнює будь-які зусилля, спрямовані на припинення війни в Україні. Всупереч очікуванням, що економічні обмеження завадять Росії підтримувати бойові дії, загроза економічного колапсу може підштовхнути Владіміра Путіна та його чиновників до подвоєння мілітаризації та подальшої конфронтації, навіть якщо агресія проти України зайде в глухий кут, вважає Financial Times.

Економіка Росії зросла на 3,6% у 2023 році й, за прогнозами, зросте більш ніж на 3% у 2024 році. Попри триваючі широкі санкції та експортний контроль, які, як очікується, перешкоджатимуть інвестиціям і потенційному зростанню в довгостроковій перспективі, російська влада хвалить себе за короткостроковий успіх в уникненні глибокої рецесії в 2022 році і досягненні подальшого сильного зростання.

Значною мірою цей успіх ґрунтується на розширенні військово-промислового комплексу. Запізніле і недосконале запровадження верхньої межі ціни на нафту дозволило Росії збільшити бюджетні надходження і використати їх для стимулювання внутрішньої економіки. Хоча експортний контроль перешкоджає російському військовому виробництву і робить його дорожчим, він поки що не призвів до серйозних проблем або перебоїв у ланцюгах поставок.

Бюджетні витрати були зосереджені на підтримці виробництва, пов'язаного з війною. Прямі військові витрати зросли більш ніж утричі — до понад 100 млрд доларів (6% ВВП) порівняно з періодом до вторгнення в Україну у 2012 році. Оскільки понад чверть російських державних витрат приховані від громадськості, фактичні витрати на війну, ймовірно, значно вищі.

"Зараз Росія може похвалитися шістьма тисячами військово-промислових підприємств, що значно більше, ніж у довоєнний період, коли їх було менш як дві тисячі. На цих підприємствах загалом працює понад 3,5 млн осіб цілодобово, причому три зміни й шестиденний робочий тиждень стали нормою", — зазначає газета.

Промислове виробництво також зростає завдяки таким секторам, як металургія, машинобудування та хімічна промисловість. Принаймні частково це можна пояснити розвитком військово-промислового комплексу. Замість того, щоб слугувати стримуючим фактором, російська економіка може стати додатковим стимулом для продовження війни в Україні.

Раніше агентство Bloomberg писало, що росіяни, які втекли за кордон повертаються до країни, щоб підтримати її воєнну економіку. Путін розглядає таку тенденцію як знак підтримки його політики, незалежно від реальних причин повернення росіян.

 

 

Источник материала
Поделиться сюжетом