У Кремлі незадоволені Шойгу: в ISW пояснили, що стоїть за "знаковою" зустріччю Путіна і чи будуть кадрові рішення
У Кремлі незадоволені Шойгу: в ISW пояснили, що стоїть за "знаковою" зустріччю Путіна і чи будуть кадрові рішення

У Кремлі незадоволені Шойгу: в ISW пояснили, що стоїть за "знаковою" зустріччю Путіна і чи будуть кадрові рішення

Глава РФ Володимир Путін, ймовірно, намагається зменшити владу міністра оборони Сергія Шойгу, врівноважуючи його суперниками. Одним із доказів цьому є зустріч диктатора з афілійованим із ПВК "Вагнер" губернатором Тульської області Олексієм Дюміним.

Такі приховані натяки у цій "знаковій" зустрічі побачили аналітики Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Там не виключають, що Кремль активно шукає заміну Шойгу.

Як зазначається, 2 травня Дюмін і Путін розмовляли у президентській садибі в Ново-Огарьово Московської області. Перший поінформував другого про "внесок" Тульської області в повномасштабне вторгнення російських військ в Україну. Зокрема, зосередив увагу на трьох темах: підтримка окупантів і забезпечення їх житлом, благоустрій російської оборонно-промислової бази та вдосконалення медичної системи в регіоні.

Дюмін заявив, що його адміністрація співпрацює з міноборони для "повного оснащення російських військових частин необхідною технікою, визначеною місцевими командирами". Також він похвалився, мовляв, у Тульській області спільно з МО відкрили один із перших центрів підготовки операторів дронів "для підтримки інтересів міністерства та інших силових структур".

Крім того, губернатор розповідав про прихильність адміністрації до виробництва озброєння та підтримку промислової бази РФ. Ще він привітав пропозицію віцепрем'єра – міністра торгівлі та промисловості Дениса Мантурова про те, щоб федеральний уряд "надав допомогу в будівництві додаткових підприємств ОПБ", і похвалився "зростаючими виробничими можливостями" країни-агресора.

Всі ці хвастощі російського чиновника аналітики оцінили, як його спробу завоювати прихильність Путіна після помітного падіння з-під його прихильності під час заколоту ПВК "Вагнер" наприкінці червня 2023 року.

"Дюмін неодноразово виступав на боці Євгена Пригожина (ватажка ПВК, який розбився в авіакатастрофі під Тулою у серпні 2023-го) протягом 2022 та 2023 років, намагаючись полегшити перестрілки у російському міноборони. І, можливо, він сподівається замінити самого міністра оборони РФ Сергія Шойгу", – припустили в ISW.

Там припустили, що Путін навмисно оприлюднив свою зустріч з Дюміним після резонансного арешту заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова 24 квітня та перед своєю так званою інавгурацією 7 травня, можливо, щоб покарати очолюване Шойгу відомство за невиконання військових цілей Кремля.

"Зустріч свідчить про те, що Путін, ймовірно, відповідальний за ухвалення рішень щодо арешту Іванова. Він регулярно змінює посадовців і військових командирів у прихильності та втрачає їх, сподіваючись спонукати різні фракції прагнути досягти його цілей. Також Путін регулярно пом’якшує такі перестановки на свою користь, пропонуючи високопоставлені зустрічі з членами протилежної фракції або звільняючи військових командувачів", – наголосили аналітики.

Нагадаємо, арештованого заступника Шойгу Тимура Іванова офіційно звинуватили нібито в отриманні хабаря, але багато джерел вказали, що топчиновника підозрюють у державній зраді. Ця подія викликала в інформаційному просторі країни-агресора спекуляції про новий виток кадрових перестановок в армії, а ще твердження про те, що він є частиною кремлівських фракційних конфліктів. Також у Росії допитали ще одного високопосадовця очолюваного Шойгу відомства – наближеного до нього Руслана Цалікова.

Як повідомляв OBOZ.UA, 51-річний Олексій Дюмін є російським генерал-полковником і губернатором Тульської області з 2016 року. ЗМІ називають його одним із людей, наближених до глави Кремля. Ще в червні 2022 року заявлялося, що він може очолити міноборони РФ і його кандидатуру начебто лобіював глава Чечні Рамзан Кадиров. Подібні чутки поширювалися й влітку минулого року після спроби походу "вагнерівців" на Москву. 

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом