"Обставини змінились": голова ЦВК заявив, що проведення навіть повоєнних виборів може бути проблематичним
"Обставини змінились": голова ЦВК заявив, що проведення навіть повоєнних виборів може бути проблематичним

"Обставини змінились": голова ЦВК заявив, що проведення навіть повоєнних виборів може бути проблематичним

Україні, ймовірно, знадобиться додаткове врегулювання деяких питань на законодавчому рівні для того, щоб провести президентські вибори навіть після того, як воєнний стан буде скасовано. Скоріш за все, парламент ухвалюватиме нові закони.

Про це сказав голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко в інтерв’ю "Укрінформу". Він зазначив, що виборче законодавство створювалося у мирний час, тепер же обставини змінилися.

Станом на зараз, невідомо, коли війна в Україні завершиться, тому спрогнозувати час, коли можна буде організувати вибори глави держави, складно, наголосив Діденко.

Втім вже зрозуміло, що країні знадобиться додаткове врегулювання питання проведення повоєнних виборів на законодавчому рівні. Зокрема, потрібен певний період для підготовки виборів.

Нині є норма, згідно з якоюпротягом місяця (в іншому випадку трьох місяців), мають бути призначені вибори. Однак через наслідки, які спричинила повномасштабна війна, буде потрібен певний період для підготовки виборів і місяця буде замало.

"Ми у Центральній виборчій комісії ще 2022 року підготували першу хвилю своїх пропозицій щодо зміни виборчого законодавства стосовно підготовки повоєнних виборів. Зокрема, пропонували збільшити цей строк до 6 місяців", – сказав Діденко.

Голова ЦВК зазначив, що повоєнні вибори мають відповідати кращим практикам та демократичним стандартам. Це відкриє для України перспективи євроінтеграції та прискорить повоєнне відновлення.

"Збереження демократичного вектора розвитку нашої держави – це питання нашого виживання. А тому повоєнні вибори в Україні мають бути підготовлені та проведені належним чином", – наголосив він.

Як повідомляв OBOZ.UA, продовження воєнного стану в Україні ставить крапку в усіх розмовах щодо проведення виборів навесні 2024 року. Поки діє в країні цей особливий правовий режим, вибори проводити не можна, наголосив екссекретар РНБО Олексій Данілов.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом