РФ має план захопити Харків і Суми: нові заяви ЗСУСюжет
РФ має план захопити Харків і Суми: нові заяви ЗСУСюжет

РФ має план захопити Харків і Суми: нові заяви ЗСУСюжет


Військові кажуть, що окупанти накопичують ресурси і людей біля кордону з Україною, але не впевненні у масштабному наступі ворога.

Українська розвідка підтвердила, що так званий контрнаступ Росії, про який вже написало чимало медіа, почнеться у кінці травня, або на початку червня. Наразі російська армія діє як “єдине тіло” з чітким планом і під єдиним командуванням. Місце, де хочуть атакувати окупанти, – це Харківська та, можливо, Сумська області.

“Швидка операція”

Заступник начальника української розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький каже, що вороже угруповання Північ, яке зараз розміщене на кордоні з Харковом, налічує 35 тисяч солдат, але його планують збільшити до 50-70 тисяч військових. Окупанти також “формують дивізію резервів” (тобто, від 15 000 до 20 000 осіб) в центральній Росії, яку вони можуть додати до основних сил.

Водночас Скібіцький впевнений, що цього “недостатньо” для захоплення такого великого міста. І цю думку, за його словами, поділяють західні військові, але цього угрупування може бути достатньо для виконання меншого завдання.

“Швидка операція, щоб увійти і вийти – можливо. Але операція з захоплення Харкова чи навіть Сум – це зовсім іншого порядку. Росіяни це знають. І ми це знаємо”, – розповів військовий в інтерв’ю британському журналу .

“Не знаємо, наскільки ці плани серйозні”

Інформацію про можливий наступ росіян на Харківщину і навіть Сумщину підтвердив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенанта Олександр Павлюк.

“Наші спецслужби кажуть, що у росіян дійсно є план взяття Харкова чи Сум, але ми не знаємо, наскільки ці плани серйозні та чи здатні вони їх реалізувати тими силами, які вони мають у своєму розпорядженні”, – сказав він в інтерв’ю .

Генерал також зазначив, що Москва планує захопити не лише Донецьку та Луганську області, але й Запорізьку. Проте Сили оборони робитимуть все, щоб окупантам не вдалося реалізувати ці плани.

Водночас, за словами командувача, для цього ЗСУ потрібні зброя, особливо артилерія, бо війська РФ мають перевагу в артилерії десять до одного.

“Ми зробимо все можливе, щоб не допустити російського прориву, і сподіваємося, що американська зброя нам допоможе. Якби вона прийшла вчасно, ми б не втратили території, які втратили за останні кілька місяців”, – сказав він.

“Можливе відкриття нової лінії фронту”

Пізніше заяви Скібіцького та Павлюка прокоментував керівник Харківської обласної військової адміністрації . Каже, що росіяни біля кордонів дійсно накопичують сили, але зараз “говорити про активізацію зарано, як і про можливість відкриття нової лінії фронту”.

“Тих сил, що там є, недостатньо, якщо порівнювати з Куп’янським напрямком. Вживаємо всіх необхідних заходів до готовності протидії тим викликам, які, можливо, у нас будуть”, – сказав Синєгубов.

Він зазначив, що угрупування в 35 тисяч солдат – це стала кількість військових РФ, які перебувають на півночі протягом деякого часу.

“Цифра не нова – ми це вже спостерігали, далі будемо дивитись і робити висновки щодо місця дислокації, можливого їхнього наступного кроку. Можливо, це відкриття нової лінії фронту по півночі, можливо, вони будуть передислоковані на Куп‘янський напрямок, а можливо – на Донецький, що також вже було”, – заявив Олег Синєгубов.

 



Теги по теме
Россия Харьков военные Харьковская область оккупация
Источник материала
Поделиться сюжетом