У Норвегії виявили російських шпигунів, які планували атаки на військові об'єкти
У Норвегії виявили російських шпигунів, які планували атаки на військові об'єкти

У Норвегії виявили російських шпигунів, які планували атаки на військові об'єкти

Кілька російських агентів діяли на заході Норвегії та плнували диверсії на найбільшу військово-морську базу Північної Європи Хааконсверн.

Розвідувальна служба Норвегії (PST) оголосила про виявлення кількох агентів російської федерації, які проводили активну діяльність на території країни та могли готувати диверсійні акти. Цю інформацію повідомив голова PST у Західній Норвегії Торгілс Лутро, як передає видання The Local.

За словами Лутро, агенти рф можливо планували диверсії в Норвегії, спрямовані на найбільшу військово-морську базу Північної Європи Хааконсверн, а також на об'єкти нафтової, енергетичної та газової інфраструктури в регіоні.

Розвідувальна служба вказала, що російські агенти здійснювали збір розвідувальної інформації про критичну інфраструктуру, військові об'єкти та процедури готовності до надзвичайних ситуацій в Норвегії.

«У Вестланні ми не тільки підозрювали, а й викрили ворожу і небажану діяльність російської розвідки після вторгнення в Україну в 2022 році», - додав Лутро.

Він також вказав на можливість, що росія зацікавлена в тому, щоб зіпсувати репутацію Норвегії серед її союзників.

«Очевидно, що одна з цілей росії - зобразити нас у негативному світлі. Вони прагнуть продемонструвати, що нам не вистачає контролю над власними справами або що ми не здатні підтримати наших союзників під час майбутніх криз», - зазначив він.

Норвегія вже раніше вислала понад 15 співробітників російського посольства через підозри у шпигунстві.

«Ідентифікувати цих агентів не так просто. Вони зливаються з суспільством, що є частиною їхньої роботи. Вони можуть навіть не мати російського громадянства, але мотивовані такими факторами, як гроші або погрози», - додав Лутро.

Хоча точна кількість затриманих агентів рф не розголошується, розвідувальна служба Норвегії вже раніше попереджала про загрозу шпигунства з боку рф, особливо після початку повномасштабної війни в Україні.

Источник материала
Поделиться сюжетом