20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Вчені розкривають секрети еволюції ящірки “Incredible Hulk”
Вчені розкривають секрети еволюції ящірки “Incredible Hulk”

Вчені розкривають секрети еволюції ящірки “Incredible Hulk”

Форма тіла, колір і поведінка часто еволюціонують разом, коли види адаптуються до навколишнього середовища. Дослідники з Університету Лунда у Швеції досліджували це явище на конкретному типі великої, яскраво-зеленої та агресивної звичайної стінної ящірки, знайденої поблизу Середземного моря. Вони виявили, що унікальний тип клітин міг зіграти ключову роль у цій спільній еволюції.

Адаптація – це генетична зміна, що призводить до підвищення життєздатності в навколишньому середовищі. Це може вплинути на колір, форму та поведінку. Однак генетична основа того, як це працює, залишається оповитою таємницею.

У новому дослідженні еволюційні біологи поєднали польову роботу та аналіз ДНК , щоб вивчити великих, зелених, агресивних і сексуально помітних стінних ящірок у Середземноморському регіоні. Вони виявили ряд генів, відповідальних за зовнішність ящірки, схожої на Халка.

Дослідження клітин нервового гребеня

«Усі тканини та органи, що стоять за зовнішністю, схожою на Халка, розвиваються з клітин, які називаються клітинами нервового гребеня, які утворюються на ранніх стадіях ембріона. Ми віримо, що клітини, які лежать в основі змін у формі, кольорі та поведінці, регулюються разом, і тому ознаки еволюціонують разом», — каже Наталі Файнер, еволюційний біолог з Лундського університету.

Дослідницька група досліджувала звичайну стінну ящірку з зелено-чорним забарвленням, вражаючими розмірами тіла та агресивною поведінкою. Самці з такою зовнішністю з’явилися багато тисяч років тому, недалеко від сучасного Риму, і показали, що домінують над самцями з іншими колірними комбінаціями. Це призвело до того, що ящірки Халк поширилися по всій Італії.

«Наші знання про клітини нервового гребеня походять майже повністю від кількох модельних організмів, таких як миші. Зараз ми малюємо цей тип клітин в ембріонах ящірок, щоб зрозуміти, як можуть розвиватися такі явища, як ящірка Халк», — каже Наталі Файнер.

Протягом наступних кількох років Файнер та її команда проведуть більше польових досліджень, створять групи розведення та проведуть розширений генетичний аналіз, у тому числі за допомогою техніки редагування генів CrispR-Cas9. Усе з метою встановити, яку роль клітини нервового гребеня відіграють у переплетеній еволюції кольору, форми та поведінки.

«Наша увага зосереджена на ящірках, але наші відкриття, ймовірно, можна застосувати до всіх тварин із клітинами нервового гребеня, що охопить близько 70 000 видів хребетних. Хоча наша робота дає можливе пояснення того, як працює еволюція, вона також є початком багатьох нових напрямків дослідження», — каже вона.

Источник материала
Поделиться сюжетом