За підвищення акцизів на пальне заплатить кінцевий споживач, – Сіренко
За підвищення акцизів на пальне заплатить кінцевий споживач, – Сіренко

За підвищення акцизів на пальне заплатить кінцевий споживач, – Сіренко

Ініціатива Кабміну підвищити акцизи на бензин та дизель у кінцевому рахунку ляже на плечі кінцевих споживачів, тобто за це заплатять усі без винятку українці. Аргументація щодо необхідності дотримуватися норм ЄС теж не працює для України, адже у нас рівень мінімальної зарплати значно нижчий, аніж у Європі.

Про таке заявив аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко, коментуючи рішення уряду щодо підвищення акцизів на пальне. 

"За весь цей фестиваль і додаткове навантаження податків на літрі пального заплатить кінцевий споживач. Тобто, тут чудес не буде: додатковий акциз перетвориться у нові гривні на АЗС", - зауважив Сіренко.  

Він наголосив: аргументація, що треба привести ці акцизи до  тих, які є в Євросоюзі, точно неправильна аргументація, адже тоді і решту норм треба приводити до вимог Євросоюзу. 

"У нас заробітна плата набагато нижча, ніж у країнах Європи. Крім того, я взагалі не поціновувач правила високих акцизів. Я і в Європі їх не розумію. Мені, до прикладу, подобається, як працюють у Штатах: там низькі податки на автопродукти, і бензин, дизель настільки доступний! У них дешевше зараз пальне, ніж в Україні, для розуміння. І це дає можливість -якому американцю подорожувати на автомобілі", – наголосив Сіренко.  

Він також нагадав, що з запровадженням європейських норм варто почекати, поки йде війна, адже деякі з цих норм вже стали проблемою для уряду. 

"Є ще директива про мінімальні запаси в Європі нафтопродуктів – що кожен імпортер має десь зберігати пальне, і цей обсяг буде гарантією, що в нас не буде дефіциту. Але так спішили цю директиву впровадити, що тепер не знають, як її відмінити. Бо забули, що в країні є війна, і ворог цілить у нафтобази. Так само і з акцизами: трошки поспішили", – резюмував експерт. 

Нагадаємо, Кабмін планує підвищити акцизи на бензин та дизель. Якщо рішення буде ухвалено, це призведе до підвищення акцизу з 213 до 243 євро/тонна за бензин, та зі 140 до 177 євро/тонна за дизель вже до кінця цього року. До 2028 року, як очікується, податок складе вже 360 та 330 євро відповідно. 

Водночас, вартість скрапленого газу лишиться пільговою: зараз вона становить 52 євро, а до 2028 року вона збільшиться всього до 70 євро. Тим часом, на переконання експертів, наближення акцизу на газ до ринкового рівня дасть змогу отримувати в бюджет понад мільярд гривень щорічно, і водночас – позбавить Росію можливості заробляти на імпорті цього пального.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны