Злочини Росії на сході України: ЄСПЛ призначив слухання на 12 червня
Злочини Росії на сході України: ЄСПЛ призначив слухання на 12 червня

Злочини Росії на сході України: ЄСПЛ призначив слухання на 12 червня

Європейський суд з прав людини 12 червня розпочне публічні слухання позову «Україна та Нідерланди проти Російської Федерації» щодо порушень прав людини в окупованих частинах Донецької і Луганської областей, а також доєднаного у 2022 році позову щодо повномасштабного вторгнення РФ.

Про це повідомила уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко у черговому випуску проєкту «Самохвалов запитує», який виходить на Ютуб-каналі Укрінформу.

«Спочатку ЄСПЛ призначив слухання на 29 травня, але потім із процедурних міркувань змістив цю дату на 12 червня. Цього дня ми у Страсбурзі будемо представляти свою позицію щодо порушень прав людини з боку РФ у Донецькій і Луганській областях, а потім уже під час повномасштабного вторгнення», - сказала вона.

Сокоренко розповіла, що спочатку Україна подала позов до ЄСПЛщодо порушень прав людини в окупованих частинах Донецької і Луганської областей у 2014 році, до якого також пізніше було приєднано позов Нідерландів. А уже після повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році ЄСПЛ також доєднав до цієї справи іще один позов України про порушення Росією прав людини після 24 лютого 2022 року.

Вона зазначила, що у цій справі ЄСПЛ у січні 2023 року виніс проміжне рішення стосовно прийнятності позову до розгляду. У цьому рішенні суд, зокрема, вказав що після того, як Росія окупувала Крим у лютому 2014 року, російська агресія перейшла на схід України і у результаті було захоплено частину Донецької і Луганської областей.

«ЄСПЛ навів дату, коли було отримано контроль, - це було 11 травня 2014 року. У цей день було проведено так звані референдуми про незалежність «ДНР» і «ЛНР». ЄСПЛ вказав, що Україна змогла довести, що російські військові або афілійовані до російських спецслужб особи уже були присутні на сході України ще у квітні 2014 року, і вони причетні до подій, пов’язаних із захопленням населених пунктів, які ми спостерігали тоді, і у своєму підсумку це призвело до захоплення частин Донецької і Луганської областей. При цьому ЄСПЛ визнав прийнятними ряд скарг про порушення прав людини на захоплених територіях Донецької і Луганської областей і перейшов до суті розгляду справи», - нагадала Сокоренко.

Уже у лютому 2023 року ЄСПЛ ухвалив рішення, що він об’єднує позов щодо повномасштабного вторгнення із позовом щодо захоплення Донецької і Луганської областей з 2014 року.

«Тобто ми маємо одну велику справу, де розглядається порушення прав людини з 2014 року включно з періодом повномасштабного вторгнення РФ. Ми бачимо, що ЄСПЛ розуміє, що ці порушення є наслідком одного акту агресії, який триває з 2014 року у динаміці», - додала уповноважена у справах ЄСПЛ.

За її словами, протягом 2023 року Україна надавала письмові докази про порушення прав людини Росією, а цьогоріч будуть слухання уже по суті справи.

Як повідомляв Укрінформ, 13 грудня 2023 року Європейський суд з прав людини провів засідання по суті у справі «Україна проти Росії» (щодо Криму). На цьому засіданні Україна доводила ЄСПЛ, які саме порушення прав людини вчиняє Російська Федерація на окупованій території. Мова йшла про існування системної адміністративної практики порушень прав людини з боку Росії з часу окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Теги по теме
Луганщина Донецк
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны