Доводили все кийками, – боєць "Азову" розповів, як Росія "опрацьовує" полонених
Доводили все кийками, – боєць "Азову" розповів, як Росія "опрацьовує" полонених

Доводили все кийками, – боєць "Азову" розповів, як Росія "опрацьовує" полонених

Боєць "Азову" Андрій "Спайдер" Ігнатюк розповів 24 Каналу, що росіяни справді мріють про захоплення всього світу, але це можливо тільки в голові їхнього президента. Натомість пересічні люди перебувають впливом інтересів своєї влади.

Як Росія "опрацьовує" військовополонених

Боєць "Азову" пригадав, що населення країни-агресорки дуже перелякане, воно боїться зробити будь-який зайвий рух. Це люди, які зовсім далекі від нормального життя, у них садистські нахили та відсутність будь-яких проявів людяності.

Перші місяці після полону я невідривно читав пабліки, переглядав все, що сталося за цей час. Хотів зрозуміти, що пропустив, поки мене не було, що змінилося відколи я вийшов з "Азовсталі". Потім зрозумів, що не все так погано,
– сказав "Спайдер".

У полоні окупанти розповідали все, що тільки могли, аби зламати бойовий дух українських військових. Наприклад, під час допитів обіцяли показати відео, де нібито Угорщина та Польща ділять Західну Україну.

Я сказав, що хоч подивитися. Тоді вони дістають телефон, вмикають, а на відео в Ужгороді чи Мукачево за столом сидить якийсь місцевий чоловік. Поруч з ним ще троє людей. І він незрозумілою мовою щось говорить,
– пригадав Андрій Ігнатюк.

На запитання, чи справді таке відео свідчить про від'єднання територій, представник слідчого комітету взявся розповідати, що Польща нібито забрала Львів і Волинь. Після того, як боєць почав ставити більше запитань, допит завершили, а його відправили у камеру.

Далі все просто ламалось. Росіяни не могли нічого довести. Вони "доводили" все кийками. Потім, коли викликали на інтерв'ю, то одразу погрожували, що битимуть, якщо я скажу щось не так. Але виходило, що я завжди казав, щось не те,
– розповів боєць "Азову".

Він додав, що ворогу дуже важко переконати людей, які справді живуть своєю країною та вболівають за її майбутнє. Попри це, не варто забувати, що окупанти здійснюють надзвичайно великий фізичний та моральний тиск на полонених. Тому будь-яка людина може втратити правильне світосприйняття.

Що згадують військові про російський полон

  • Пресофіцерка бригади "Азов" Валерія "Нава" Суботіна пройшла через облогу Маріуполя та пекло російського полону, у якому провела 327 днів. Вона розповіла, що росіяни особливо жорстоко поводились з людьми, які мають татуювання, багатьох почали бити одразу на виході з "Азовсталі". Під час полону окупанти душили, викручували руки, роздягали та доводили до самогубства.
  • Парамедик Орест Грицюк пригадав, що представники Червоного Хреста не стежили за дотримання прав військовополонених, а навпаки знущалися з них. Вони знімали, як українських військових змушували співати російські пісні, маршувати. Потім обзивали їх та сміялися.
  • Ще один колишній військовополонений Олександр Антоненко провів у Курському СІЗО 10 місяців. Там він став свідком надзвичайно жорстокого поводження з людьми, побиттів, знущань та навіть розстрілу. На полонених нацьковували собак та змушували бігати, били електрошокерами, заганяли під крижаний душ, поранених могли розстріляти.
Теги по теме
Украинцы в плену РФ
Источник материала
Поделиться сюжетом