Гнізда джмелів перегріваються до фатального рівня – дослідження
Гнізда джмелів перегріваються до фатального рівня – дослідження

Гнізда джмелів перегріваються до фатального рівня – дослідження

Гнізда джмелів перегріваються до фатального рівня – дослідження

Вчені закликають людей «взяти себе в руки» та перестати сприяти глобальному потеплінню.

Багато видів джмелів (Bombus) по всьому світу вже постраждали від скорочення популяції через глобальне потепління: їхні гнізда перегріваються, що місцями призводить до загибелі виводків, а відповідно – зниження чисельності одного з найважливіших запилювачів на Землі, пише The Guardian з посиланням на дослідження канадсько-бельгійської групи вчених.

Сім'ї джмелів відомі своєю здатністю до терморегуляції: у спеку робочі бджоли обмахують крилами вулик, охолоджуючи його. Але оскільки кліматична криза призводить до підвищення середньої температури, джмелям стає все складніше.

Більшість виводків джмелів не виживуть за температури вище 36°С, кажуть вчені. Дослідницька група проаналізувала дані за 180 років і виявила, що для всіх вивчених видів джмелів оптимальний температурний діапазон для інкубації в гніздах становить від 28°C до 32°C.

Пітер Кеван, провідний автор дослідження, зазначив, що його команда торкнулася ролі гнізда, що часто не береться до уваги, як «суперорганізму». На думку вчених, гнізда слід розглядати як єдине ціле: хоча деякі окремі бджоли і можуть впоратися зі спекою, щоб виростити здорових личинок, якщо в гнізді стане занадто жарко, то вся колонія все одно занепаде.

Результати дослідження, за словами біолога Дейва Гоулсона, який присвятив 30 років вивченню джмелів, «справді пригнічують». «Мені нестерпно думати, що багато хто може зникнути», – каже він.

Зупинити скорочення чисельності джмелів, за словами Гоулсона, могло б допомогти розширення довкілля їхнього існування та скорочення використання пестицидів, але насправді, каже він, «нам потрібно взяти себе в руки» і зробити все можливе, щоб глобальна температура «не перевищила 2°С».

Нагадаємо, раніше вчені відкрили несподівану здатність джмелів для виживання.

Источник материала
Поделиться сюжетом