Європа робить радикальні кроки для збільшення обсягів виробництва у сфері оборони — WSJ
Європа робить радикальні кроки для збільшення обсягів виробництва у сфері оборони — WSJ

Європа робить радикальні кроки для збільшення обсягів виробництва у сфері оборони — WSJ

Європа робить радикальні кроки для збільшення обсягів виробництва у сфері оборони — WSJ

Представник ЄС Тьєррі Бретон хоче, щоб державні витрати були спрямовані на підтримку внутрішнього виробництва, щоб конкурувати з Китаєм і США.

На початку цього року високопосадовець Європейського Союзу зробив привабливу пропозицію: створити державний фонд у розмірі 100 мільярдів євро, який би обмежив залежність Європи від американських оборонних виробників, які виробляють майже дві третини європейської військової техніки. Гроші могли б субсидувати європейські компанії для розробки й виробництва більшої кількості озброєнь у себе вдома в той час, коли континент стикається зі зростаючою загрозою з боку Росії.

Багато чиновників були налаштовані скептично. Десятиліттями ЄС боровся з європейськими урядами за обмеження державної підтримки національних компаній. Тепер же один з його лідерів закликав фінансувати їх за кошти платників податків, зазначає The Wall Street Journal.

Ідея такого масштабного фінансування оборонної промисловості все ще обговорюється. Зусилля для оборонної промисловості є лише одним із прикладів нової готовності Європи порушити давні табу в прагненні розбудовувати вітчизняний бізнес. ЄС прагне зберегти промислову базу континенту конкурентоспроможною з США та Китаєм, уряди яких надають фірмам величезні субсидії.

Оборонний фонд у розмірі 100 мільярдів євро був запропонований комісаром ЄС з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретоном, який твердо вірить у здатність Європи формувати економіку. В останні роки Бретон також допоміг провести нові плани через повільну бюрократію ЄС, щоб дозволити європейським урядам відповідати масивним американським субсидіям на чисті технології та виділити мільярди державних грошей на напівпровідникову промисловість.

В останні роки масові китайські виробники, що підтримуються державою, стрімко піднялися вгору й загрожують високотехнологічним європейським машинобудівним і автомобільним компаніям. Згідно з даними Світового банку, частка ЄС у світовому виробництві скоротилася з 24% у 2008 році до 16% у 2022 році, тоді як частка Китаю за цей період зросла з 14% до 31%. Також згідно зі звітом Центру стратегічних і міжнародних досліджень, вашингтонського аналітичного центру, за 2022 рік, Китай виділив вітчизняному бізнесу субсидії на суму 1,7% ВВП у 2019 році порівняно з 0,4% ВВП у Німеччині та США.

Урядовці кажуть, що для підтримки внутрішнього виробництва потрібно набагато більше. Щоб заповнити цю прогалину та підтримати Україну в її боротьбі з Росією, деякі європейські лідери закликали до спільних запозичень за зразком плану відновлення блоку на суму близько 800 мільярдів євро після пандемії. Для цього фонду, створеного у 2021 році, Європейська комісія продає спільні облігації міжнародним інвесторам для фінансування державних інвестицій по всьому континенту.

Замість того, щоб зосереджуватися виключно на національних субсидіях, Бретон хотів би, щоб ЄС витрачав більше як один блок. Раніше він закликав до створення Фонду суверенітету, що фінансується за рахунок спільних запозичень, щоб підтримати реакцію ЄС на Закон про зниження інфляції в США. Критики кажуть, що ризик для Європи полягає в тому, що вона витрачає мільярди доларів платників податків на проєкти або сектори, які не стають самодостатніми або конкурентоспроможними. 

Нагадаємо, що світові витрати на оборону досягли найвищого рівня в історії. Згідно з даними звіту Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), світові військові витрати на одну особу досягли 306 доларів.

Источник материала
Поделиться сюжетом