Китай і Росія працюють над вторгнення на Тайвань
Китай і Росія працюють над вторгнення на Тайвань

Китай і Росія працюють над вторгнення на Тайвань

Директорка Національної розвідки США Авріл Хейнс у Конгресі заявила, що американська розвідка фіксує активізацію співпраці Китаю і Росії по "тайванському питанню".

Крім того, Хейнс додала, що оцінки розвідки вказують на зростання співпраці у політичному, економічному, військовому, технологічному сегментах.

Голова розвідувального управління Міноборони США, генерал Джеффрі Круз сказав, що США і Китай будуть поглиблювати співпрацю і "якби у нас виник конфлікт з однією країною, велика ймовірність, що ми матимемо другий фронт". Ця загроза впливає на військове планування, на розрахункові потреби у техніці і людях.

Що цікаво. Ця інформація від американських військових і розвідників публікується на фоні ще двох ліній ескалації.

Перша - чергове загострення у Південнокитайському морі: на днях Китай знову атакував (https://t.me/yb_ua/5329) філіппінський корабель, це третій такий інцидента за півроку. Нагадаю, що там Китай намагається "віджати" майже всю акваторію у Філіппін, В'єтнаму, Малайзії, Брунею і Тайваню.

Друга - активізація шпигунської (https://t.me/yb_ua/5322) мережі в Європі. Останніми тижнями в Британії і Німеччині затримали підозрюваних у шпигунстві на Китай. Де у скандал потрапив депутат від ультраправої Альтернативи для Німеччини. Активізацію шпигунської мережі в Європі пов'язують з поступовим "охолодженням" стосунків між КНР і ЄС на фоні російської агресії. У європейському шпигунстві теж простежується тісна співпраця Росії та Китаю - китайська шпигунська мережа активно контактує з ультраправими політиками і рухами, які багато років підгодовує Росія. Обидві країни бажають підірвати позиції західних країн: в першу чергу посилити поляризацію суспільств Європи і США підживленням радикальних політичних рухів.

При цьому всі сторони продовжують поводити себе обережно:1. Для Китаю європейський і американський ринок занадто важливі. Особливо на фоні кризи, у яку поступово занурюється китайська економіка. 2. Європа значною мірою намагається зберегти економічні зв'язки з Китаєм як важливим торговельним партнером і місцем, де зосереджені інвестиції. Хоча співпраця поступово згортається. 3. США перебудовуються на Мексику, Індію і Південно - Східну Азію як виробничу базу, але це потребує часу.

В підсумку:1. Для Китаю співпраця з Росією поки не переходить "червоних ліній", адже масштабні санкції можуть мати для КНР непередбачувані наслідки. І прямої загрози вторгнення на Тайвань у найближчому часі немає. 2. Для США і особливо для Європи пряма конфронтація з Китаєм все ще залишається вкрай неприйнятним сценарієм розвитку подій, якого вони будуть намагатися уникнути "до останнього".

Але напруга продовжує зростати по всім гіпотетичним точкам зіткнення.

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

Джерело

Источник материала
Поделиться сюжетом