Між Канадою і Індією спалахнув великий дипломатичний конфлікт
Між Канадою і Індією спалахнув великий дипломатичний конфлікт

Між Канадою і Індією спалахнув великий дипломатичний конфлікт

Канада переконана, що до вбивства сикхського лідера причетний уряд Індії. Зазначимо, що застрелений чоловік публічно виступав за Халістан — створення незалежної землі сикхів у регіоні Пенджаб в Індії. Що відомо про ситуацію – передає 24 Канал.

Вбивство індійського сепаратиста

У червні 2023 року озброєні люди в масках на жвавій автостоянці в передмісті Ванкувера застрелили 45-річного Хардіпа Сінгха Ніджара.

У справі арештували трьох громадян Індії – 22-річного Карана Брара, 22-річного Камала Пріта Сінгха і 28-річного Карана Пріта Сінгха. Всі троє жили в Едмонтоні, Альберта. Їм висунули звинувачення у вбивстві першого ступеня, а також у змові з метою вбивства.

За словами поліції, усі вони перебували в Канаді від трьох до п’яти років. Наразі триває розслідування. Поліція, зокрема, розглядає теорію щодо "зв'язків з урядом Індії".

Водночас правоохоронці зазначають, що причетних до вбивства може бути більше.

Що відомо про вбивство

У 1970-х роках сикхи розпочали сепаратистське повстання в Індії, яке, однак, було придушене вже у 80-х роках. Відтоді рух переважно обмежувався країнами з великим населенням сикхів.

Індія вважає Хардіпа Сінгха Ніджара терористом, який керував войовничим сепаратистським угрупованням – звинувачення, які його прихильники вважають необґрунтованими. Близькі до лідера сикхів кажуть, що перед смертю канадські спецслужби попереджали його про те, що він перебуває у "списку розстрілів" і є пряма загроза його життю.

Через три місяці після вбивства Ніджара Канада заявила, що розглядає "перевірені звинувачення", які потенційно пов’язують індійський штат із вбивством. Сама ж Індія спростувала ці слова та водночас звинуватила Канаду в наданні притулку "халістанським терористам і екстремістам". Конфлікт призвів до того, що Делі звернулася до Оттави з проханням скоротити кількість своїх представників в Індії.

Источник материала
Поделиться сюжетом