Осліплені в бою: щонайменше 1 000 українських воїнів втратили зір на війні, – WP
Осліплені в бою: щонайменше 1 000 українських воїнів втратили зір на війні, – WP

Осліплені в бою: щонайменше 1 000 українських воїнів втратили зір на війні, – WP

За даними видання The Washington Post, наразі в Україні нараховується понад 1000 таких випадків. Водночас Україна досі не пристосована до зростання кількості незрячих громадян.

Проблеми України

Як розповіла Анна Пуртова, за два роки повномасштабної війни щонайменше 1000 солдатів втратили зір. Завідувачка офтальмології київського госпіталю, де лікують військових і цивільних Тетяна Литвиненко, зазначає, що 30 ліжок у її палаті завжди заповнені.

Незважаючи на те, що медичні досягнення покращили лікування багатьох поранень на війні, включно з удосконаленими протезами кінцівок, мало що можна зробити для тих, хто втрачає зір на обидва ока і повинен навчитися орієнтуватися в світі без зору,
– пише WP.

Видання зазначає, що Україна ще не пристосувалася до зростання випадків сліпоти. Зокрема, рідко зустрічають собаки-поводирі, багато вуличних ліхтарів не подають сигнали для пішоходів, а водії часто паркуються на міських тротуарах, створюючи небезпечні перешкоди.

Український військовий Денис Абдулін у парку в Києві / фото WP

Окрім вищезазначених проблем, незрячі військові повинні й примати виклики батьківства. Деякі з оборонців України так ніколи й не побачать своїх дітей.

Останнє, що бачив – уламки

  • За даними НЗСУ у 2022 році осіб з діагнозами сліпота або зниження зору було на 12% більше, ніж у 2021. Минулого року лише за 7 місяців лікарі зафіксували майже таку саму кількість, як за повний 2022 рік – це 19 336 пацієнтів
  • У січні 24 Канал розповів, щоісторію одного з незламних бійців, Олександра, який втратив зір на полі бою. Важкого поранення воїн зазнав наприкінці листопада 2023 року – на Куп’янському напрямку під час мінометного обстрілу. Олександр пам’ятає як відчув, що йому посікло руки та обличчя, а в очах почорніло.
  • Після обстрілу захиснику здалося, що він бачив ще хвилин десять. Проте коли він розплющив очі, то зрозумів, що нічого не бачить. Олександр дивом натрапив на бліндаж українських військових.
Источник материала
Поделиться сюжетом