Російські війська можуть бути на кордонах Польщі, а Путін – загроза для ЄС, - Борель
Російські війська можуть бути на кордонах Польщі, а Путін – загроза для ЄС, - Борель

Російські війська можуть бути на кордонах Польщі, а Путін – загроза для ЄС, - Борель

Росія за диктатора Володимира Путіна повернулася до імперського сприйняття світу, а це у свою чергу є найбільшою екзистенційною загрозою для Європи, і європейці повинні знати, що російські війська можуть опинитися на кордонах Польщі.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель під час виступу в Оксфордському університеті щодо ситуації з безпекою у світі, повідомляє Укрінформ.

"Сьогодні Путін – екзистенційна загроза для всіх нас. Якщо Путін досягне успіху в Україні, він там не зупиниться. Перспектива, за якої в Києві буде створено маріонетковий уряд, як це сталося в Білорусі, коли російські війська будуть на кордонах Польщі, а Росія буде контролювати 44 відсотки світового зернового ринку - є щось таке, про що європейці повинні знати", - заявив він.

Боррель підкреслив, що європейці хотіли створити довкола себе коло друзів, але натомість вони опинилися у вогненному колі конфліктів, що тягнеться від країн Сахель до Близького Сходу, від Кавказу до нинішнього поля бою в Україні. Він заявив, що міжнародної системи, що склалася після холодної війни, більше немає, Америка втратила свій статус гегемона, а багатосторонній порядок, встановлений після 1945 року, втрачає основи. За словами Борреля, у цих умовах реальна загроза в тому, що сама Європа в її нинішньому вигляді може зникнути, що потребує негайних дій від європейців.

Він зазначив, що під керівництвом Путіна Росія повернулася до імперіалістичного розуміння світу, реабілітувавши імперську Росію царських часів та радянську імперію, з мріями про колишні розміри та вплив. Боррель нагадав, що Путін ще у 2007 році на Мюнхенській безпековій конференції попереджав про свої наміри, але Європа проігнорувала ці сигнали.

На думку Борреля, не всі в Європі поділяють оцінку Росії як екзистенційну загрозу. Деякі лідери ЄС, як і раніше, вважають Росію "добрим другом". Він наголосив на проблемі одностайності в ЄС, коли один голос може заблокувати рішення, як це зробив Віктор Орбан, затримавши нещодавній пакет допомоги для України. Боррель також наголосив на затримці пакету військової допомоги для України на півроку в США через політичну поляризацію, що у розпал війни може стати критичним чинником.

Раніше Борель оцінив перспективи закінчення війни в Україні.

Теги по теме
Евросоюз
Источник материала
Поделиться сюжетом