Саперний симбіоз: Армія США опробовує інноваційну машину GOBLN для знешкодження мін
Саперний симбіоз: Армія США опробовує інноваційну машину GOBLN для знешкодження мін

Саперний симбіоз: Армія США опробовує інноваційну машину GOBLN для знешкодження мін

Армія США випробовує інноваційне приладдя для нейтралізації мін з безпечної відстані у зонах бойових дій.

Як зазначили експерти оборонного порталу Defence Blog, обладнання, що створюється в рамках проєкту Ground Obstacle Breaching Lane Neutralizer або GOBLN, і буде виробляється на шасі багатоцільової колісної машини M1152A1, відомої, як Humvee, оснащеної спеціальною установкою-нейтралізатором та пристроями виявлення мін, повідомляє АрміяInform.

Проєкт, що ведеться під егідою військового відомства США, представляє новий погляд на проблему виявлення та нейтралізації мін із використанням передових технологій та інтеграції різних платформ.

Як розповіли в Close Combat Systems, концепція GOBLN охоплює пускову установку на базі міномета, встановлену на платформі автомобіля, невелику безпілотну систему для виявлення, а також боєприпас, що нейтралізує. Зазначається, що завдяки можливості дистанційного керування ця система дає змогу операторам залишатися поза зоною ризику під час операцій із зачистки замінованих територій.

Офіцер-випробувач Бретт Боуман розповів, що оператори отримують дані від безпілотника, який виявляє ціль і повідомляє координати. Їх завдання полягає в тому, щоб позначити кожну мішень і не завдавати удару при повторному обстрілі по вже нейтралізованій цілі.

«Ми хочемо, щоб при влучанні в ціль шрапнель пробивала міни так, щоб пошкодити детонатор або привести його в дію. Інший варіант — щоб при влучанні міна згоріла і, по суті, обвуглилася. Це ідеальна нейтралізація. Це те, що нам потрібно», — сказав офіцер.

Як БПЛА використовують дрон SkyRaider R80D, оснащений електрооптичними/інфрачервоними датчиками для дистанційного виявлення перешкод, не створюючи при цьому загрози солдатам. Ця система виявлення здатна обробляти дані в режимі реального часу, щоб надавати точну інформацію про перешкоди та класифікувати цілі. Він об’єднує зовнішні дані виявлення для розрахунку нейтралізаційних рішень та передачі даних місії до армійських систем вищого рівня.

81-мм автоматична мінометна система прямого/непрямого наведення з дистанційним керуванням оснащена системою керування вогнем і використовується для нейтралізації виявлених перешкод.

Своєю чергою керівник проєкту Радж Наттанмаї виділив ключові аспекти концепції GOBLN. Він наголосив на важливості точного націлювання, необхідного для розчищення мінних полів. Мета — не просто виявити міни, а й активувати їх безпечним способом, або викликати їхній вибух, роблячи їх нешкідливими. Такий підхід вимагає високого ступеня координації та точності, щоб мінімізувати ризик для військовослужбовців та максимізувати ефективність операції.

Під час недавніх випробувань GOBLN на полігоні Юма в Аризоні (США) було успішно проведено понад 250 тестових мінометних обстрілів цілей. При цьому особлива увага приділялася оцінці впливу мінометної шрапнелі на різні типи мін, включаючи американські M-15 і іноземні TM-62M. Міни були стратегічно розташовані на шести смугах руху. Такий ретельний підхід дає змогу точно оцінити та скоригувати систему, щоб оптимізувати її ефективність.

Як зазначили експерти з профільного підрозділу Пентагону, цей проєкт є потенційно перспективним рішенням для Армії США та інших збройних сил, які стикаються з аналогічними викликами на полі бою. Очікується, що його успішна реалізація може значно збільшити безпеку та ефективність військових операцій у мінованих зонах, сприяючи досягненню стратегічних цілей із мінімальними втратами.

Источник материала
Поделиться сюжетом