Суд покарав чоловіка, який скаржився на викрадення, залякування та шантаж з боку ТЦК
Суд покарав чоловіка, який скаржився на викрадення, залякування та шантаж з боку ТЦК

Суд покарав чоловіка, який скаржився на викрадення, залякування та шантаж з боку ТЦК

Четверо працівників військкомату прийшли на роботу до військовозобов'язаного і доставили його на ВЛК. Після погроз він підписав якісь документи і не знає, чи серед них була мобілізаційна повістка.

Українець мав звання рядового, пройшов військово-лікарську комісію і отримав повідомлення про прибуття у військову частину. Однак чоловік замість того, щоб стати до лав ЗСУ, пішов у місцеве відділення Державного бюро розслідування (ДБР), щоб подати скаргу. Скарга стосувалась насильства і тиску, які до нього начебто застосували працівники Територіального центру комплектування (ТЦК та СП). Про те, чи повірив суд фігуранту, якого звинувачували в ухиленні від мобілізації, ідеться у вироку на порталі Єдиного державного реєстру судових рішень.

Справу підозрюваного в ухиленні розглядав Жовківський районний суд Львівської області. У тексті вироку навели позицію чоловіка, який скаржився на військкомів і говорив про намір їх покарати за допомогою ДБР. В підсумку суддя не повірив скаргам і визнав провину фігуранта за ст. 366 Кримінального кодексу — за ухилення від військової служби.

В суді чоловік розповів, що з ним сталось у лютому 2023 року. 8 лютого до нього на роботу прибули четверо працівників ТЦК, які, з його слів, здійснили викрадення. Після цього відбулась військово-лікарська комісія, яка визнала придатність до військової служби. Далі військовозобов'язаному вручили на підпис якісь документи і, як запевняв громадянин, застосували "погрози та залякування". Він не пам'ятає, чи була серед тих документів повістка на прибуття у частину 9 лютого. Наступний день він присвятив візиту в ДБР: хотів відкрити справу проти військкомів, але це не вдалось. До всього, прийшовши в суд, чоловік почав звинувачувати суддів. На його думку, вони бояться ТЦК, які можуть роздавати повістки родичам.

Покарання за ухилення - пояснення фігуранта зі скаргами та погрози ТЦК
Фото: Скриншот

Як свідчить вирок, суд покарав чоловіка за ухилення від мобілізації — дав три роки з іспитовим терміном 1 рік.

Покарання за ухилення - як суд відреагував на скарги на ТЦК
Фото: Скриншот
Покарання за ухилення - вирок за статтею 366 Кримінального кодексу
Фото: Скриншот

Зазначимо, раніше Фокус розповідав про інші судові справи, які стосувались ухилення. Наприклад, була справа чоловіка, який утримував сімох неповнолітніх дітей. В підсумку з'ясувалось, що він не перебував у шлюбі з матір'ю цих дітей, а у свідоцтві про народження вказувалось ім'я іншої людини.

Також потрапив у суд українець, який мав трьох дітей з жінкою, з якою не жив і розлучився, а планував одружитись з іншою жінкою, яка також мала трьох дітей. Ще одна справа стосувалась жінки з 3 групою інвалідності: вона уклала фіктивний шлюб з сином подруги.

Нагадуємо, СБУ викрила у Львівській області канал для втечі ухилянтів за кордон. З'ясувалось, що чоловіки платили по 17 тис. дол., щоб потрапити в міжнародну делегацію з можливістю виїзду.

Теги по теме
Львовская область
Источник материала
Поделиться сюжетом