Україна нарощує переговорні позиції: експерт-міжнародник пояснив, для чого потрібен мирний саміт у Швейцарії. Відео
Україна нарощує переговорні позиції: експерт-міжнародник пояснив, для чого потрібен мирний саміт у Швейцарії. Відео

Україна нарощує переговорні позиції: експерт-міжнародник пояснив, для чого потрібен мирний саміт у Швейцарії. Відео

Саміт миру у Швейцарії не подарує Україні перемогу. Проте перемовини України і Росії колись, да відбудуться – хоча б для того, щоб Москва підписала капітуляцію. Саме для цього і потрібен швейцарський саміт: ми маємо гарантувати для себе максимально сильну позицію за столом переговорів.

Тобто, Саміт миру у Швейцарії нарощує переговорні позиції України, розповів для OBOZ.UA експерт-міжнародник Тарас Жовтенко. Український потенціал нарощується навіть і за умовами відсутності РФ на першому Саміті миру.

"Ми маємо гарантувати для себе максимально сильну позицію за столом переговорів, і ситуація складається таким чином, що цю позицію нам забезпечують Збройні сили України і наші союзники на полі бою. Україна зможе максимально наростити свій потенціал, стабілізувавши фронт, і забезпечивши стримування росіян в їхньому подальшому просуванні. Це мінімальні позиції, які нам дозволяють просто згадувати про переговори як про опцію", – сказав Жовтенко.

Серед інших, постають і питання перспективи того, наскільки швидко і ефективно Україна поверне собі контроль над Кримом і частиною Донбасу, які були окуповані росіянами ще у лютому і навесні 2014 року. Ця переговорна рамка багато в чому буде залежати від того, що ми почуємо від Росії.

"На даний момент ми розуміємо, що найбільш очевидна відповідь буде "ні". Росіяни просто відкинуть це все і будуть дивитися, що далі будуть робити союзники. Але, зрештою, враховуючи позицію союзників і те, що у них є план Макрона (щодо введення союзних військ), на той випадок, коли мирне врегулювання вже взагалі перестане бути опцією на даному етапі, то тоді ми можемо розраховувати, що наші позиції будуть кратно рости", – впевнений Жовтенко.

Якщо до Збройних сил України доєднаються французькі, британські і інші війська, "переговорна позиція України буде набагато сильнішою", вважає експерт.

За його думкою, росіяни зараз тягнуть час, поки ми не отримали основну частину військової допомоги від США – у загарбників є вікна можливостей.

"І вони зараз намагаються відгризти побільше території, добігти туди, куди вони можуть добігти, незважаючи на втрати, з розрахунком, що вони там зупиняються, а потім скажуть, що добре, тепер давайте поговоримо про стабілізацію фронту", – пояснив Жовтенко.

Проте логіка Кремля зрозуміла і прозора не лише нам, але і для наших західних партнерів.

"І це саме те, чого ані ми, ані наші західні партнери росіянам в жодному випадку не дамо зробити", – додав він. Жовтенко погодився із прогнозом заступника керівника Головного управління розвідки Вадима Скібіцького, який вважає, що війна в Україні не може закінчитись на полі бою.

Як повідомляв OBOZ.UA, за словами Скібіцького, Росія в травні спробує впровадити в дію план дестабілізації ситуації в нашій країні, який складається з трьох рівнів. Цей план передбачає військову частину, дезінформаційну кампанію проти Києва та спроби ізолювати країну на міжнародній арені.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны