Відсьогодні остаточно скасовано статус «обмежено придатних» до служби
Відсьогодні остаточно скасовано статус «обмежено придатних» до служби

Відсьогодні остаточно скасовано статус «обмежено придатних» до служби

Відсьогодні, 4 травня набуває чинності Закон № 3621-IX, який, серед іншого, скасовує статус «обмежено придатний». Про це пише Ліга.Закон.

Закон передбачає, що громадяни, визнані раніше обмежено придатними, мають пройти повторний медичний огляд протягом 9 місяців з дня набрання чинності цим Законом з метою визначення придатності до військової служби. Міноборони вже затвердило наказом від 27.04.2024 № 262 зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, які також набудуть чинності 4 травня 2024 року.

Це Положення визначає процедуру проведення військово-лікарської експертизи ВЛК та поширюється на військовослужбовців ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту, членів їх сімей, призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

ВЛК визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, установлює причинний зв'язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) з військовою службою та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Відомості про результати проходження медичного огляду (військово-лікарської експертизи) призовниками, військовозобов'язаними та резервістами вносяться до Єдиного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів у встановленому законодавством порядку.

 ВЛК прийматиме нові види постанов:

  • «Придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони. Такі особи є непридатними до служби у підрозділах спеціального призначення, на підводних човнах, надводних кораблях, у спецспорудах».
  • «Непридатний до військової служби з переоглядом через 6 - 12 місяців» приймається під час дії воєнного стану на підставі статей 2б, 7, 11, 12г, 13г, 24, 32, 37, 44, 48, 56, 59, 65, 72, 76б, 77б, 81 Розкладу хвороб у випадках, коли для відновлення придатності до військової служби необхідний строк від 6 до 12 календарних місяців.
  • «Непридатний у мирний час та під час дії особливого періоду (за винятком періоду дії воєнного стану)». У таких випадках приймається постанова «Непридатний до військової служби».
  • «Потребує звільнення від виконання службових обов'язків на ___ календарних днів (на строк, необхідний для оформлення та затвердження свідоцтва про хворобу, але не більше 30 календарних днів)».
  • «Не потребує тривалого лікування».

Постанови про визначення «обмежено придатний до військової служби», «непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час» більше не прийматимуться.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Источник материала
Поделиться сюжетом