Атака кліщів: живуть під землею, падають із неба та пристосувалися до міст
Атака кліщів: живуть під землею, падають із неба та пристосувалися до міст

Атака кліщів: живуть під землею, падають із неба та пристосувалися до міст

Сонечко вже добряче гріє, а тому люди дедалі частіше вибираються на природу. А на природі ніхто не застрахований від зустрічі з кліщами. Часто такий контакт призводить до укусу і, як наслідок, хвороби Лайма.

Детальніше про кліщів Коротко про розповіла кандидат біологічних наук і науковий співробітник Інституту зоології ім. І.І. Шамальгаузена НАН України Євгенія Яніш.

Найвідоміший - собачий кліщ

Кандидат біологічних наук і науковий співробітник Інституту зоології ім.І.І.Шамальгаузена НАН України Євгенія Яніш. Фото: nas.gov.ua

- Які кліщі в Україні є?
- Кліщі – це не комахи, як вважає досить багато людей, це – членистоногі. І на сьогодні у світі відомо більше 54 000 видів. Але найчастіше люди стикаються з іксодовими кліщами, які відомі тим, що присмоктуються до людей та тварин, а також можуть переносити небезпечні хвороби.
В Україні відомо більше 30 видів іксодових кліщів, але найбільш відомий – це собачий кліщ (Ixodes ricinus). Крім того, не часто, але зустрічаються в наш час кліщі, що паразитують під шкірою тварин та людини – коростяні свербуни. Численні види кліщів живуть у ґрунті та прілому листі та відіграють важливу роль у вторинній переробці органічної рослинної речовини. Багато видів проживають на рослинності, в траві, на деревах. Частина видів - рослиноїдна (харчується соком рослин), інші види хижі, їх жертви – рослиноїдні кліщі та інші дрібні тварини.

- Як змінюється їх популяція? Чи стає їх більше?

- Щоб сказати, чи змінюється чисельність та ареал популяції, необхідні спеціальні довготривалі дослідження. На це зараз немає фінансування.

Але можна сказати, що суттєво розширилися території, на яких зареєстровані випадки хвороби Лайма (вона ж – бореліоз), яка передається саме іксодовими кліщами. Бореліоз – інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Борелія (Borrelia), які передаються при укусах іксодовими кліщами, вражають нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру.

Розширення територій, на яких фіксуються випадки хвороби Лайму, значною мірою пов’язане з більш м’якими зимами, і проблема кліщів стає дуже серйозною.

Перед тим як напасти на людей, кліщі тренуються на білках

- Який у них спосіб життя?

- Всі іксодові кліщі є тимчасовими кровососними ектопаразитами людини і тварин. У самиці хітиновий щиток покриває не більше половини поверхні тіла, тому вони можуть поглинати значну кількість крові, самці ж покриті нерозтяжним хітиновим щитком повністю. Вони дуже плодовиті, що допомагає протистояти їх масовій загибелі в період голодування і відсутності «господаря».

Після харчування самиця відкладає в землю (нори дрібних гризунів, тріщини ґрунту, лісову підстилку) до 20 000 яєць. З яйця вилуплюється личинка, яка харчується зазвичай одноразово на дрібних ссавцях (гризунах, комахоїдних). Потім сита личинка падає на землю, линяє і перетворюється в німфу. Вона крупніше попередньої стадії і харчується на зайцях, білках, щурах тощо. Після линьки вона перетворюється в статевозрілу особину - імаго. Дорослий кліщ смокче кров великих домашніх і диких ссавців (лисиць, вовків, собак) і людини.

Найчастіше кліщ під час розвитку змінює трьох «господарів», на кожному з яких він харчується тільки раз. Багато іксодових кліщів пасивно підстерігають своїх «господарів», але в таких місцях, де зустріч максимально імовірна: на кінцях гілочок на висоті до 1 м по стежинках, де пересуваються тварини. Однак деякі види здатні здійснювати активні пошукові рухи.

- Як рано вони прокидаються?

- Останніми зимами кліщі фактично не зникали, особливо на півдні країни. Можна піймати на собі кліща, прогулявшись десь в парку в період, коли їх, зазвичай, ще не повинно бути. Але зараз кліщі вже є! Якщо ви виходите кудись – у парк, сквер, навіть просто йдете по газончику – є шанс «впіймати» кліща. Значна частина людей, які захворіли на бореліоз, не покидали межі свого населеного пункту. З початку 2024 року тільки в Чернівцях та області зареєстровано 9 випадків захворювання, більшість з них – на території міста.

Окрім хвороби Лайма, заражають і марсельською лихоманкою

- Які загрози вони можуть нести в собі для людини?

- Іксодові кліщі можуть бути переносниками таких небезпечних хвороб, як хвороба Лайма (бореліоз або іксодовий кліщовий бореліоз – ІКБ), кліщовий енцефаліт, марсельська ліхорадка, туляремія.

- Як зрозуміти, що людина стала жертвою кліща?

- Зазвичай, навіть якщо людина одразу не помітила, що по ній повзе кліщ, то на етапі, коли він присмоктався, виникає в цьому місці зуд, що привертає увагу, і стає зрозуміло, що потрібно переходити до дій по його нейтралізації. Якщо навіть ви не пам’ятаєте, щоб були у місці, де є кліщі, але в якийсь момент на тілі (найчастіше – на нозі) з’являється червона пляма, а навколо неї на деякій відстані – червоне коло, це означає, що, ймовірніше за все, ви заразилися хворобою Лайма.

Таке кільце навколо місця укуса називається блукаючою ерітемою і є чіткою діагностичною ознакою захворювання. Але згідно зі статистикою останніх років, еритема виникає лише у 25% захворівших. Підтвердити діагноз можна, здавши аналіз в клініці, але не всі медзаклади його роблять. Треба також враховувати, що у випадку, якщо від зараження до аналізу пройшло мало часу, результат може бути хибнонегативним. Тобто насправді людина вже заражена, але аналіз це ще не показує. Тому рекомендують робити два аналізи – другий через три тижні після першого. Лікується бореліоз довго, за допомогою антибіотиків, але курс лікування та препарати повинен призначати лікар.

- Як собі допомогти при укусі кліща?

- Якщо ви неподалік від лікарні або травмпункта – бажано якнайшвидше туди звернутися, щоб лікар витягнув кліща. Це треба робити дуже обережно, зазвичай медперсонал знає, як саме.

Якщо такої можливості нема – обережно витягнути кліща самому. Ні в якому разі не можна стискати тільце кліща пальцями, оскільки при цьому його слина може впорскнутися назад у ранку. А саме в слині знаходяться збудники захворювань, і якщо придавити кліща, кількість слини, яка потрапить назад у кров людини чи тварини, суттєво зросте, як і ризик заразитися.

В аптеках продають набори для витягування кліщів, декому простіше для цього використати нитку. З мого досвіду, найзручніше – пінцет, його можуть замінити навіть щипчики для брів. Захоплювати пінцетом кліща потрібно обережно і максимально близько до шкіри. Не можна просто з силою тягнути, щоб не відірвався «хоботок» або навіть всю голову, якщо кліщ вже сильно присмоктався.

Такі випадки також збільшують ризик зараження та виникнення запалення або нагноєння на місці укусу.

Олія, якою рекомендують змащувати кліща народні традиції, завдає тільки шкоди. Так, кліщу від неї стає недобре, але він ще дуже довго не вмирає, протягом кількох годин, а від подразнення він може впорскувати слину назад в ранку.

Бажано кліща, якого ви витягнули (живого), помістити, наприклад, в скляну пробірку чи флакончик, які щільно закриваються, та віднести в санепідемстанцію, щоб там зробили аналіз на бореліоз.

З життєвого досвіду – в Україні з останнім етапом можуть бути проблеми: знайти, хто і де робить аналіз людині на бореліоз, а тим більш кліщу. Окрім того, не всі лікарі, на жаль, серйозно ставляться до цієї хвороби і вчасно її діагностують та призначають правильне лікування. Тому має сенс самому вчасно реагувати та шукати адекватних лікарів, не розслабляючись, якщо вам кажуть, що «вам все здалося».

Источник материала
Поделиться сюжетом