Де ставати на військовий облік чоловікам, які ніде не прописані: в Генштабі відповіли
Де ставати на військовий облік чоловікам, які ніде не прописані: в Генштабі відповіли

Де ставати на військовий облік чоловікам, які ніде не прописані: в Генштабі відповіли

Постановка на облік не пов'язана із пропискою. На цьому наголосив представник Генерального штабу ЗСУ, полковник Юрій Глущенко.

Як стати на облік тим, хто не має прописки

Полковник пояснив, що згідно із чинним законодавством, чоловіки мобілізаційного віку повинні ставати на військовий облік за місцем свого фактичного проживання. Тобто, якщо людина мешкає в Білій Церкві, то вона повинна піти у Білоцерківський ТЦК і там стати на облік.

Відповідно, якщо чоловік проживає не за місцем прописки, то він цілком має право стати на військовий облік за місцем фактичного проживання.

Для цього військозобов'язаний має написати заяву, з якою метою він стає на облік на новому місці. Тоді інформацію про постановку на облік за новим місцем заносять до єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів. За старим місцем людина автоматично буде знята з обліку.

Як змінити місце проживання військовозобов'язаному

За словами юриста, під час зміни адреси проживання військовозобов’язаний повинен мати документальне підтвердження цього факту. Опісля він маєскласти рапорт на ім'я очільника ТЦКз проханням дозволити зміну місця проживання. Крім того, чоловік має подати паспорт, військовий квиток, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера,
документ, що підтверджує нове місце проживання, або документи, що підтверджують причину зміни місця проживання.

Керівник ТЦК розглядає рапорт протягом 7 днів. Після отримання дозволу, потрібно знятися з військового обліку у ТЦК та СП за попереднім місцем проживання і протягом 7 днів стати на військовий облік у ТЦК та СП за новим.

Закон про мобілізацію: що відомо

  • Новий закон зобов'язав місцеву владу вести військовий облік. Тепер органи місцевої влади повинні будуть брати та знімати з військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Також влада на місця займатиметься виключенням з військового обліку громадян, які померли, визнані безвісти зниклими, втратили громадянство України, визнані непридатними або досягли граничного віку.
  • Після 18 травня військовозобов'язані мають 60 днів для того, аби оновити власні дані у ТЦК. Крім того, влітку вони зможуть зробити це через електронний кабінет.
  • Оновити персональну інформацію повинні й чоловіки за кордоном. Зробити це можна телефоном або через електронну пошту ТЦК. Без військово-облікових документів українці не зможуть оформити документи та отримати консульські послуги.
Теги по теме
Законодавство
Источник материала
Поделиться сюжетом