2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Дорожче за золото: на давньоримських руїнах знайшли таємничий фіолетовий камінь
Дорожче за золото: на давньоримських руїнах знайшли таємничий фіолетовий камінь

Дорожче за золото: на давньоримських руїнах знайшли таємничий фіолетовий камінь

Провідний археолог Френк Джикко заявив, що знахідка мала міжнародне значення. Рідкісну фарбу, виготовлену з раковин равликів для одягу римської еліти майже 2000 років тому, було виявлено в крикетному клубі.

Археологи та добровольці, які ведуть розкопки на давньоримській ділянці у Великій Британії, виявили загадковий фіолетовий камінь. Виявилося, що це була неймовірно рідкісна речовина, яка колись "коштувала дорожче за золото". Про це пише Miami Herald.

За словами представників компанії Wardell Armstrong, яка керує розкопками, забарвлений камінь було виявлено в стоці римської лазні 1700-річної давності на території крикетного клубу Карлайла.

Заінтриговані загадковою знахідкою, археологи відправили її в лабораторію для подальшого аналізу, який показав, що це "неймовірно рідкісний" шматок тирійського фіолетового барвника, також відомого як імператорський пурпур.

"Протягом тисячоліть тирійський пурпур був найдорожчим і найбільш зажаданим кольором у світі", — сказав у релізі Френк Джикко, провідний археолог проєкту.

За його словами, такий барвник було феноменально складно виготовити, оскільки для цього були потрібні тисячі подрібнених морських раковин. Виробляли його тільки на узбережжі Середземного моря і в Північній Африці. У результаті пігмент був дорогим і коштував дорожче золота фунт за фунт. Рідкісну фарбу, виготовлену з раковин равликів для одягу римської еліти майже 2000 років тому, було виявлено в крикетному клубі.

Провідний археолог Френк Джикко заявив, що знахідка мала міжнародне значення
Фото: Cumberland Council

Камінь із фіолетовим барвником був знайдений у крикетному клубі Карлайла. Він був розміром із м'яч для пінг-понгу, повідомляє BBC.

"Це єдиний відомий нам приклад у Північній Європі. Можливо, єдиний приклад твердого зразка пігменту", — сказав Джикко в релізі.

Провідний археолог зазначив, що його використовували в давньогрецьких і римських настінних розписах, а також як барвник у текстилі.

Розкопки давньоримської лазні в Карлайлі тривають.

Раніше Фокус повідомляв, що таємницю 750-річного покинутого села нарешті розкрито. Тривалий час археологи не могли зрозуміти, чому поселення було зруйноване і занедбане. Однак вивчивши тріщини на стінах і кераміку з місця розкопок, дослідники змогли встановити істину.

Також стало відомо, що "проклятий" корабель знайшли через 115 років. Моряки вважали, що пароплав супроводжують погані прикмети, тому що багатовікова традиція спуску судна на воду була порушена.

Источник материала
Поделиться сюжетом