NYT: Сі Цзіньпін відвідує Європу в пошуках можливостей позбавити світ від домінування США
NYT: Сі Цзіньпін відвідує Європу в пошуках можливостей позбавити світ від домінування США

NYT: Сі Цзіньпін відвідує Європу в пошуках можливостей позбавити світ від домінування США

NYT: Сі Цзіньпін відвідує Європу в пошуках можливостей позбавити світ від домінування США

Для візиту китайський лідер обрав три країни, які різною мірою підтримують прагнення Пекіна до нового світового порядку

Під час свого першого за п'ять років візиту до Європи лідер Китаю Сі Цзіньпін, схоже, має намір скористатися можливістю послабити зв'язки континенту зі Сполученими Штатами і побудувати світ, вільний від американського домінування, пише газета The New York Times. 

«Він обрав для візиту три країни – Францію, Сербію та Угорщину, які більшою чи меншою мірою косо дивляться на післявоєнний устрій світу, встановлений Америкою, та бачать у Китаї необхідну противагу і прагнуть зміцнити економічні зв'язки», – зазначає NYT.

Візит відбувається у час напруженості у відносинах Китаю з більшою частиною Європи – через «безмежні» обійми Пекіну з Москвою на тлі російської війни в Україні. Незважаючи на політику Китаю і очевидну шпигунську діяльність, Сі, який прибуває до Франції 5 травня, хоче продемонструвати зростаючий вплив Китаю на континенті і прагнення до прагматичного зближення.

«Для Європи цей візит стане випробуванням її делікатного балансування між Китаєм і Сполученими Штатами, і, без сумніву, буде сприйнятий у Вашингтоні як не надто витончена спроба пана Сі розколоти західних союзників», – пише NYT.

«Для Сі перебування в Белграді [Сербія] – це дуже економний спосіб запитати, чи справді Сполучені Штати серйозно ставляться до міжнародного права і сказати, як щодо надмірного розширення повноважень НАТО як проблеми для інших країн?», – сказала директор програми Азії в Європейській раді з міжнародних відносин у Берліні Янка Ертель.

«Сполучені Штати завжди вважають себе лідером – або гегемоном – світу, тому Китай є конкурентом або супротивником, який кидає виклик їхній гегемонії. Європейський Союз не має гегемоністського мислення», – сказав декан торгового інституту в Університеті міжнародного бізнесу та економіки в Пекіні Ту Сіньцюань.

Перша і найважливіша зупинка пана Сі буде у Франції, президент якої Еммануель Макрон часто повторює тезу про те, що Європа «ніколи не повинна бути васалом Сполучених Штатів». Французький лідер наполягає на тому, що виживання Європейського Союзу залежить від «стратегічної автономії» і розвитку військової стійкості, щоб стати «європейською державою». 

«Макрон намагається запропонувати третій шлях у нинішньому глобальному хаосі. Він намагається пройти тонку межу між двома головними наддержавами», – сказав французький експерт з питань відносин з Китаєм Філіп Ле Корре.

Макрон, який нещодавно попередив, що «наша Європа смертна» і врятується лише тоді, коли стане «суверенною», влаштує обід для Сі 6 травня у Парижі, а потім особисто запросить його до улюбленого місця свого дитинства в Піренеях.

«Хімія між цими двома чоловіками, схоже, полягає в тому, що вони поділяють думку про те, що післявоєнний порядок відживає свій вік і має бути замінений новою архітектурою, яка враховує зміну влади. Той факт, що пан Сі майже напевно є найбільш репресивним і авторитарним лідером в новітній історії Китаю і що військові загрози Тайваню з боку Китаю посилилися, не став на заваді між двома лідерами», – нагадує NYT.

Після Франції Сі попрямує до теплих обіймів Сербії, де Китай є другим за величиною торговельним партнером, та Угорщини, де прем'єр-міністр Віктор Орбан підтримав величезні китайські інвестиції і використав позицію своєї країни як члена Європейського Союзу для послаблення критики на адресу Китаю. 

Макрон вважає, що китайські важелі впливу на припинення війни в Україні мають вирішальне значення. Лише Пекін, на думку французів, може чинити реальний тиск на Владіміра Путіна, який буде «інавгурований» на п'ятий термін під час європейського турне Сі. Проблема полягає в тому, що Китай не демонструє майже ніякої схильності до цього. Сі має прийняти Путіна в Китаї наприкінці травня. Тим не менш, мало хто сумнівається, що Макрон спробує знову заручитися підтримкою Сі напередодні Саміту миру у Швейцарії в середині червня.

«На більш глибокому рівні Макрон, схоже, намагатиметься використати візит Сі для просування порядку денного, який гарантуватиме актуальність Європи в найближчі десятиліття. Він побоюється Сполучених Штатів, які можуть переобрати колишнього президента Дональда Трампа в листопаді з непередбачуваними наслідками», – зазначає NYT.

Міністр закордонних справ Китаю Ван І раніше заявив: «Поки Китай і Європа об'єднують зусилля, блокова конфронтація не відбудеться, світ не розвалиться, і нова холодна війна не відбудеться».

Незважаючи на всі фундаментальні відмінності в управлінні між китайською однопартійною державою і західною ліберальною демократією, лідери трьох європейських країн, які вирішив відвідати Сі, схоже, поділяють цю китайську заяву.

Нагадаємо, Reuters вважає, що візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна до Європи може оголити розбіжності всередині Євросоюзу щодо відносин з Пекіном та посилити його вплив – перш за все у сфері торгівлі. У Китаї не приховують, що роблять за принципом «розділяй і володарюй». 

За останні місяці Китай значно допоміг у відновленні промислової бази та виробництва Росією зброї, яка застосовується для війни з Україною. Ці відносини Пекіна з Москвою ставлять під загрозу відносини Китаю з ЄС. Раніше Європа почала демонструвати, що готова до жорстких дій проти Пекіна.

Источник материала
Поделиться сюжетом