Обмеження не спрацювали. Huawei роками таємно фінансувала передові дослідження в США — Bloomberg
Обмеження не спрацювали. Huawei роками таємно фінансувала передові дослідження в США — Bloomberg

Обмеження не спрацювали. Huawei роками таємно фінансувала передові дослідження в США — Bloomberg

Китайський технологічний гігант Huawei таємно фінансує дослідження у передових університетах США, попри те, що на це діяла заборона.

Попри численні обмеження, китайська компанія змогла продовжувати фінансувати різноманітні дослідження в США, що потенційно може призвести до створення інновацій, які нададуть Китаю перевагу у розвитку оборонних та інших технологій, пише Bloomberg.

Ці передові дослідження проводяться в великих університетах, у тому числі в Гарварді, а гроші на них спрямовуються через незалежний дослідницький фонд у Вашингтоні Optica Foundation. Зокрема, агентство виявило, що Huawei була єдиним спонсором дослідницького конкурсу, який отримав мільйони доларів з 2022 року та залучив сотні пропозицій від науковців. Деякі з цих вчених працюють у провідних університетах США, яким заборонено співпрацювати з компанією.

Huawei проводить подібні конкурси в інших частинах світу, але відкрито. Люди, які брали участь у дослідницькому конкурсі в США, навіть не знали, що в ньому бере участь Huawei, вважаючи, що гроші надійшли від Optica Foundation. Конкурс передбачає фінансування на рівні 1 мільйон доларів на рік.

Представник Huawei повідомив Bloomberg, що компанія та Optica Foundation створили конкурс для підтримки глобальних досліджень і просування академічної комунікації, а про свою участь не заявляли, аби це не сприймали як рекламу. Генеральний директор Optica Foundation Ліз Роган наголосила, що багато донорів воліють залишатися анонімними, і в цій практиці нібито немає нічого незвичайного. Вона також сказала, що правління знало про участь Huawei.

Як відомо, протягом останніх кількох років Huawei була оповита найрізноманітнішими обмеженнями в США, зокрема, продукти китайського бренду неможливо придбати в цій країні. Все почалося у 2019 році, коли тодішній президент Дональд Трамп підписав указ про заборону обладнання, що створює неприйнятні ризики для національної безпеки. Деякі очікували, що президент Джо Байден скасує указ Трампа, але цього не сталося. Для Huawei заблокували отримання ліцензії, компанію позбавили американських інвестицій тощо.

Источник материала
Поделиться сюжетом