У Польщі знайшли загублені книги з бібліотеки братів Грімм
У Польщі знайшли загублені книги з бібліотеки братів Грімм

У Польщі знайшли загублені книги з бібліотеки братів Грімм

В Університеті Адама Міцкевича у Познані знайшли 27 книг із особистої бібліотеки братів Якоба та Вільгельма Грімм. Вони вважалися загубленими після Другої світової війни. Про це пише Nauka W Polsce.

Брати насамперед відомі своїми збірками казок, які вважаються класикою світової літератури. Але більшу частину свого життя вони присвятили дослідженням німецької філології. Вони також мали пристрасть до збирання стародавніх книг, у тому числі старовинних гравюр та рукописів на різні теми. При цьому обидва мали юридичну освіту.

Колекціонуванням брати не обмежувалися. Мовознавці також працювали над своїми знахідками, ставлячись до них насамперед як до інструменту. Тому вони залишали в книгах — навіть у найрідкісніших гравюрах — сліди свого уважного читання: підкреслювання, примітки та позначки, іноді навіть шпилькою.

«У знайдених виданнях виділено персонажі чи місця, які їх зацікавили, котрий іноді довші частини тексту. На задньому форзаці Якуб часто складав список помічених фрагментів, наприклад, записував імена та сторінки, на яких їх було знайдено» . Дослідники творчості братів Грімм

загублені книги з бібліотеки братів Грімм

Вчені підкреслюють, що ці записи представляють велику цінність для дослідження спадщини братів Грімм, оскільки вони можуть дати уявлення про їх метод роботи та вибір мотивів у тих самих казках. У нотатках на полях можуть ховатися мотиви героїв та походження неймовірних істот із їхніх казок.

Колекція Вільгельма та Якуба, яку вони зібрали за 60 років творчої роботи, колись налічувала понад 8000 різних видань. Примірники, що збереглися, розглядаються в Німеччині як окремий предмет дослідження.

Вважається, що книги потрапили до університетської бібліотеки у Познані у післявоєнний період. Однак було встановлено, що як мінімум дві з них було передано до Польщі набагато раніше – у 1898-1899 роках.

Источник материала
Поделиться сюжетом