В Ізраїлі запропонували розділити контроль над сектором Гази з низкою арабських країн
В Ізраїлі запропонували розділити контроль над сектором Гази з низкою арабських країн

В Ізраїлі запропонували розділити контроль над сектором Гази з низкою арабських країн

Високопосадовці з офісу прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу конфіденційно розглядали широкомасштабний план для майбутньої Гази після війни, що включав пропозицію розділити контроль над територією з альянсом арабських країн, таких як Єгипет, Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати, а також з США.

Ця ініціатива була висловлена в контексті початку переговорів у Каїрі про перемир’я між Ізраїлем та ХАМАСом. Єгипет разом з Катаром і США веде посередницькі зусилля для досягнення угоди про припинення вогню та звільнення заручників у Газі.

Пропозиція включає розподіл влади в обмін на нормалізацію відносин з Саудівською Аравією. Згідно з планом, арабсько-ізраїльський альянс разом зі США визначить лідерів для відновлення території, реформування системи освіти та забезпечення порядку. Через 7-10 років мешканці Гази матимуть можливість проголосувати за включення до об’єднаної палестинської адміністрації, яка керуватиме як Газою, так і Західним берегом річки Йордан. План також передбачає продовження діяльності ізраїльських військ в Газі.

Проте, ультраправі члени коаліції Нетаньягу ймовірно відкинуть цю ідею, так само як і деякі арабські країни. За словами арабських чиновників та аналітиків, цей план не створює чіткого шляху до утворення палестинської держави, що є важливою умовою для участі країн, таких як Об’єднані Арабські Емірати та Саудівська Аравія, у післявоєнному відновленні.

Саудівський коментатор Алі Шихабі вважає, що деталі цього плану повинні бути більш чіткими, щоб забезпечити його незворотність, адже невизначеність може стати перешкодою. Раніше уряд Саудівської Аравії заявив, що не буде нормалізувати відносини з Ізраїлем, поки той не підтримає створення Палестинської держави.

Незважаючи на це, колишній посол США в Ізраїлі Томас Нідес вважає, що ця пропозиція має важливе значення, оскільки вона відображає “внутрішнє ізраїльське мислення”.

Теги по теме
США Израиль Египет
Источник материала
Поделиться сюжетом