19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Військовий суд у Конго засудив до смертної кари 8 солдатів за втечу з поля бою
Військовий суд у Конго засудив до смертної кари 8 солдатів за втечу з поля бою

Військовий суд у Конго засудив до смертної кари 8 солдатів за втечу з поля бою

У п’ятницю військовий суд у східній частині Конго засудив до смертної кари вісім солдатів за боягузтво та інші злочини, пов’язані з втечею з поля бою. Це відбувається в контексті намагань уряду стримати насильство у багатому корисними копалинами районі, де діють різноманітні збройні угруповання.

У березні Конго скасувало більш ніж 20-річний мораторій на смертну кару, вказавши, що винні у зраді та шпигунстві можуть залишитися безкарними. Це рішення отримало критику від правозахисних організацій.

Адвокат одного з засуджених солдатів стверджує, що його клієнт не залишав бойового поля, адже був заарештований у районі виконання завдання.

Військовий суд у Гомі, столиці провінції Північне Ківу, зняв усі звинувачення з трьох інших солдатів і звільнив їх.

Активісти громадянського суспільства висловлюють занепокоєння, що такі рішення дедалі більше послаблюватимуть армію та змусять бійців на лініях оборони відчувати страх.

Конфлікт у східній частині Конго триває десятиліттями і призвів до однієї з найважчих гуманітарних криз у світі. У регіоні діє понад 100 збройних угруповань, які головним чином борються за землю і контроль над шахтами з корисними копалинами. Частина угруповань захищає свої громади, але багато з них звинувачують у масових вбивствах, зґвалтуваннях та інших порушеннях прав людини, що призводить до мільйонів вимушених переселенців.

Источник материала
Поделиться сюжетом