19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Флот НАТО вигнав танкери Путіна з найбільшої стоянки у Середземному морі
Флот НАТО вигнав танкери Путіна з найбільшої стоянки у Середземному морі

Флот НАТО вигнав танкери Путіна з найбільшої стоянки у Середземному морі

Танкери, які транспортують російську нафту, залишили Лаконську затоку — ключову стоянку в Середземному морі, де сировина перевалилася з судна на судно для подальшої Азії.

Як повідомляє Bloomberg, з початку травня танкери «тіньового флоту» більше не заходять до найпівденнішої затоки материкової Греції та всієї Європи, через яку пролягає морський шлях у напрямку Суецького каналу.

Причина – у військово-морських навчаннях, які проводить флот країн НАТО. Гідрографічна служба Греції анонсувала маневри у Лаконській затоці з 1 по 9 травня. Усього в Середземному морі до кінця місяця відбудеться не менше 5 навчань флоту НАТО, у тому числі маневри зі стрільбами, випливає з даних Служби навігації, гідрографії та океанографії Туреччини.

У навчаннях, які названі «Удар Нептуна» (Neptune Strike) і продовжаться до 10 травня, візьмуть участь військові кораблі, підводні човни та авіаносці США, Великобританії, Франції, Німеччини, Греції, Італії, Норвегії, Нідерландів, Польщі, Румунії, Іспанії, Туреччини , Швеції, Болгарії, Данії та Албанії.

За даними Міжнародної групи група клубів страхування відповідальності судновласників (International Group of P&I Clubs), на квітень 2024 року до «тіньового флоту» Росії перейшли близько 800 танкерів. Вони возять сировину клієнтам в обхід санкцій і без міжнародного страхування, яке покриває серед іншого ризики розливу нафти.

З жовтня минулого року США запровадили санкції проти 50 танкерів «тіньового флоту», а також їхніх власників. У «чорні списки», зокрема SUN Ship Management D., Hennesea Holdings з ОАЕ, а в січні — «Совкомфлот», найбільший державний власник танкерів, який до війни мав флот зі 110 суден, у тому числі найбільший у світі танкерів класу Aframax.

Источник материала
Поделиться сюжетом