19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як часто українські підлітки запізнюються в школу та прогулюють уроки: результати дослідження
Як часто українські підлітки запізнюються в школу та прогулюють уроки: результати дослідження

Як часто українські підлітки запізнюються в школу та прогулюють уроки: результати дослідження

59% опитаних українських підлітків хоча б раз запізнилися до школи протягом двох тижнів, напередодні проведеного дослідження. Водночас 37% школярів пропускали окремі заняття, а 36% учнів були відсутніми щонайменше один день навчання.

Про це зазначено у звіті Дослідження соціально-емоційних навичок (ДоСЕН). Проте, показники українських підлітків не надто перевищують дані їхніх однолітків з інших країн. Зокрема, в іноземних школярів він становить 48%.

Водночас 29% учнів за кордоном пропускали уроки без поважної причини, а 31% – прогулювали один або більше днів навчання.

Згідно з результатами дослідження, українські діти, які краще володіють соціально-емоційними навичками, рідше запізнюються та прогулюють школу. В опитуванні взяли участь 15-річні підлітки з 16 країн і місцевостей світу.

Попередньо служба освітнього омбудсмена Сергія Горбачова опублікувала дані щодо відповідальності батьків за здобуття середньої освіти у країнах Європи. Зокрема, закордоном, якщо дитина прогулює школу без поважної причини, то на батьків накладаються суттєві штрафи. Їхні розмір, у перерахунку на гривні, становить від 40 тис. грн до 400 тис. грн. Наступним покаранням за нездобуття освіти можуть стати громадські роботи, вʼязниця або позбавлення батьківських прав. 

Так, у Польщі, якщо учень не відвідує щонайменше 50% уроків без поважної причини протягом одного місяця, то його можуть відсторонити від атестації з одного або кількох предметів. Розмір штрафу у таких випадках визначається залежно від обставин і може становити від 10 тис. то 50 тис. злотих (від приблизно 97 тис. до 490 тис. грн). 

У Німеччині відмова від навчання прирівнюється до адміністративного правопорушення, яке передбачає штраф від 1000 до 2500 євро (від 42 тис. до 105 тис. грн). До 14-річного віку штраф сплачують батьки, після 14-річного – учень.

В Естонії на батьків можуть накласти штраф у розмірі 12 тисяч крон (близько 30 тисяч гривень) або зобовʼязати відпрацювати на громадських роботах. Дітям можна бути відсутніми не більше 20% часу навчання протягом семестру. 

Якщо школяр має 4 пропуски у Франції протягом місяця, то директор скликає виховний колектив, який досліджує причини. Після цього батькам пронують методи врегулювання ситуації. Якщо ж і після цього продовжуються прогули, то до роботи залучається прокуратура і дорослих штрафують на 135 євро. У разі, якщо прогули загрожують здобуттю освіти, батьків можуть оштрафувати на 30 тис. євро, або відправити їх у вʼязницю. 

У Швеції батьки повинні попереджати заклад освіти про відсутність школяра на уроках. В інших випадках відбувається розслідування та розробляються заходи для уникнення прогулів. Якщо дитина продовжує пропускати навчання, то на батьків можуть накласти штраф. Крім того, місцевий муніципалітет може доручити іншій людині виконувати обовʼязки опікуна. 

У Великій Британії будь-яка відсутність школяра без поважних причин карається. Штраф за прогул становить 60 фунтів стерлінгів (близько 3 тис. грн). Якщо ця сума не сплачується протягом 21 дня, то вона збільшується вдвічі. Якщо ж і ці гроші не виплачуються через 28 днів, батьків притягнуть до кримінальної відповідальності, а наступна сума штрафу може бути збільшена до 2500 фунтів стерлінгів ( більше 120 тис. грн). Крім того, дорослих можуть позбавити волі на 3 місяці або засудити до громадських робіт. 

Раніше OBOZ.UA розповідав, що в Україні запропонували ввести жорсткі штрафи для учнів за прогули і неналежну поведінку.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом