19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ізраїль закликав евакуювати населення з частини Рафаха перед очікуваним наступом
Ізраїль закликав евакуювати населення з частини Рафаха перед очікуваним наступом

Ізраїль закликав евакуювати населення з частини Рафаха перед очікуваним наступом

У понеділок ізраїльська армія наказала десяткам тисяч людей у місті Рафах у секторі Гази почати евакуацію перед обіцяним наземним вторгненням.

Про це повідомляє The Washington Post, передає Укрінформ.

Речник армії підполковник Надав Шошані заявив, що близько 100 000 людей отримали наказ переїхати до визначеної Ізраїлем сусідньої гуманітарної зони Мувасі. Він уточнив, що Ізраїльопублікував карту зони евакуації, і що накази видаються через листівки, що скидаються з повітря, текстові повідомлення і по радіо. Крім того, Ізраїль збільшив гуманітарну допомогу в Мувасі, включно з польовими госпіталями, наметами, їжею і водою.

За словами речника, Ізраїль готує "обмежену за масштабами операцію", проте він не уточнив, чи є це початком ширшого вторгнення в місто.

У жовтні минулого року, після атаки ХАМАСу на південь Ізраїлю, Ізраїль офіційно не оголосив про початок наземного вторгнення, яке триває донині.

Заклик до населення евакуйовуватись заради власної безпеки ізраїльська армія також опублікувала в соцмережі X, додавши, що діятиме з "надзвичайною силою" проти бойовиків.

Речник не став коментувати застереження США не вторгатися в Рафах і не уточнив, чи була евакуація узгоджена з Єгиптом.

Єгипет, стратегічний партнер Ізраїлю, заявив, що ізраїльське військове захоплення кордону між Газою і Єгиптом, або будь-які дії, спрямовані на витіснення палестинців до Єгипту, поставлять під загрозу мирну угоду з Ізраїлем, що діє вже чотири десятиліття.

Цей крок був зроблений на наступний день після ракетного обстрілу бойовиками ХАМАСу з району Рафах, в результаті якого загинули троє ізраїльських солдатів. Шошані не сказав, чи є майбутня операція в Рафаху відповіддю на недільне вбивство.

Близько 1,4 мільйона палестинців - більш ніж половина населення Гази - знаходяться в місті та його околицях. Більшість із них залишили свої домівки в інших частинах території, рятуючись від війни. Вони живуть у переповнених наметових таборах, притулках ООН або квартирах, а їхнє харчування, медична допомога і санітарія залежать від міжнародної допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, ХАМАС завдав ракетного удару по КПП на півдні Гази поблизу бази ЦАХАЛу, внаслідок обстрілу загинули троє ізраїльських військових.

Фото ілюстративне: AA

Теги по теме
Израиль
Источник материала
Поделиться сюжетом