19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ізраїль завдав ударів по об’єктах ХАМАСу в Рафаху
Ізраїль завдав ударів по об’єктах ХАМАСу в Рафаху

Ізраїль завдав ударів по об’єктах ХАМАСу в Рафаху

Ізраїль почав завдавати ударів по цілях у Рафаху на півдні сектору Гази через кілька годин після того, як ХАМАС оголосив, що прийняв єгипетсько-катарську пропозицію про припинення вогню.

Як це передає Укрінформ із посиланням на AP, ізраїльські військові заявили, що здійснюють «цілеспрямовані удари» по позиціях ХАМАСу в східній частині Рафаха.

Водночас прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що хоча пропозиція, яку прийняв ХАМАС, «далека від основних вимог Ізраїлю», але Тель-Авів відрядить перемовників для продовження переговорів про угоду.

Раптова згода бойовиків прийняти угоду була оголошена невдовзі після того, як Ізраїль наказав евакуювати палестинців зі східних районів Рафаха, сигналізуючи про неминучість воєнної операції.

Президент США Байден у розмові з Нетаньягу вкотре підтвердив занепокоєння з приводу вторгнення в Рафах.

У Держдепі зазначили, що американські посадовці вивчають відповідь ХАМАСу, зокрема, чи погодився він на варіант угоди, яку підписав Ізраїль і міжнародні перемовники, чи на щось інше.

Деталі домовленостей не розголошуються.

За даними єгипетських посадовців, ідеться про припинення вогню в кілька етапів, починаючи з обмеженого звільнення заручників і часткового виведення ізраїльських військ з території Гази. Вони стверджують, обидві сторони також вестимуть переговори про «постійне затишшя», яке приведе до повного звільнення заручників і масштабнішого виведення військових Ізраїлю.

Зазначається, що ХАМАСдомагався чіткіших гарантій виконання своєї ключової вимоги – припинення війни й повного виведення ізраїльських військ в обмін на звільнення всіх заручників.

Нетаньягу, однак, неодноразово відкидав цей компроміс, пообіцявши продовжувати кампанію, доки ХАМАС не буде знищено. Ізраїль наголошує, що Рафах є останнім значним оплотом цього угруповання в Газі.

Водночас США виступають проти воєнної операції в Рафаху без чіткого плану захисту цивільного населення.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок ізраїльська армія наказала десяткам тисяч людей у Рафаху почати евакуацію перед очікуваною наземною операцією.

Американські та ізраїльські офіційні особи заявили в суботу, що укладення угоди про припинення вогню в Газі та звільнення заручників може відбутися вже за кілька днів. Після цього переговори триватимуть стосовно уточнення її деталей. Перемовини проходили в Каїрі за участю представників Ізраїлю, ХАМАСу, Єгипту, Катару та директора ЦРУ Білла Бернса.

Фото ілюстративне

Теги по теме
Обстрел Израиль
Источник материала
Поделиться сюжетом