19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Кенселинг чи не кенселинг – ось в чому питання. Чи справді Джоан Роулінг стала жертвою культури скасування?
Кенселинг чи не кенселинг – ось в чому питання. Чи справді Джоан Роулінг стала жертвою культури скасування?

Кенселинг чи не кенселинг – ось в чому питання. Чи справді Джоан Роулінг стала жертвою культури скасування?

Срачі та дискусії
Статті
Кенселинг чи не кенселинг – ось в чому питання. Чи справді Джоан Роулінг стала жертвою культури скасування?
Статті
Срачі та дискусії

Кенселинг чи не кенселинг – ось в чому питання. Чи справді Джоан Роулінг стала жертвою культури скасування?

В британській та американській пресі знов полощуть ім’я Джоан Роулінг. Деніел Редкліфф, зірка фільмів про «Гаррі Поттера» заявив, що нічого їй не винен. І хоч завдяки письменниці він і став відомим на весь світ, це не значить, що він має погоджуватись з нею у всьому. Це, в свою чергу, було реакцією на заяви Роулінг, що вона розчарована позицією Деніела, Емми Уотсон та Руперта Грінта – центрального тріо всесвіту чарівника із Хогвардса.
Катерина Городнича
6 Трав 2024
0
15

Вже декілька років письменниця, яка подарувала світові Гаррі Поттера, не сходить зі шпальт таблоїдів. І зовсім не через книжки чи тусовки. Її звинувачують в неприйнятті трансгендерних людей. І стверджують, що вона тепер об’єкт культури кенселінгу. 

Ми тут вирішили дослідити (або нагадати), по-перше, контекст суперечки, яка триває вже декілька років. А по-друге, чи така вже страшна та «відміна» Джоани Роулінг, про яку так сміливо стверджують журналісти. 

Колотнеча розпочалася у 2020 році, коли Роулінг відповіла на статтю під заголовком «Створення більш рівноправного світу після COVID-19 для людей, які мають менструацію», написавши у Twitter: «Люди, які мають менструацію… Я впевнена, що раніше існувало слово для цих людей. Допоможіть згадати. Жірки? Жемки? Жімки?»

Після цього коментаря  її звинуватили в трансфобії. Але Роулінг не відступилася і не почала вибачатися, аби тільки закрити публічну дискусію. Натомість вона написала есе, де докладно пояснила свою позицію. 

Справа в тому, що в Шотландії, де живе письменниця, обговорювалась можливість прийняття парламентом норми, яка дозволяє законодавчо кожній людині самостійно визначати свій гендер, а відтак користуватись місцями загального користування згідно самовизначення. Людською мовою це означає, якщо фізіологічно від народження чоловік визначився, що він жінка, то він офіційно – жінка. І має право ходити в жіночий туалет, жіночі роздягальні та сидіти в жіночій тюрмі, якщо його за щось засудять. 

Роулінг забила на сполох. Як жінка, яка пережила аб’юз в родині від першого чоловіка, вона наразі є дуже активною в питаннях безпеки та захисту жінок. Чимало її грошей вкладено в захист та реабілітацію жінок – жертв домашнього насилля. Вона стверджує, що така ініціатива створює можливість небезпеки. Разом із трансгендерними персонами, які дійсно ідентифікують себе не тією статтю, з якою народились, в умовно безпечні для жінок місця можуть проникати чоловіки, яким достатньо буде просто на вході сказати, що він жінка. Головний посил Роулінг – не можна розширяти права однієї групи населення за рахунок утискання і створення небезпеки для іншої, незрівнянно більшої групи.

Отже, вже четвертий рік не вщухає тема. Достатньо комусь дати черговий коментар, і улюблена дійна корова жовтої преси знов на шпальтах.  

Коментували це всі, кому не лінь. Не могли не скористатись таким голосним приводом і захисники «родинних цінностей» із країни з Путіним на чолі. В тому числі він особисто. Там створили цілу інформаційну хвилю «на захист» Джоан Роулінг. Запропонували їй переїхати у «вільну Росію з несвободної гЕйропи».

Вона від такої уваги відхрестилася одразу. Але прецедент показовий – підтримка з Москви ще нікому не додавала бонусів в суспільній думці. 

І все ж таки, чи скасовано Джоан Роулінг?

Термін «культура скасування» визначається як сучасна форма остракізму. Коли під тиском резонансу в суспільстві особа опиняється поза соціальними або професійними колами за неприйнятну з погляду певної групи суспільства поведінку. Культура скасування є формою бойкоту публічної особи.

Хтось каже – прекрасно, нарешті публічні люди думатимуть, що казати, інші переживають, що це шкодить свободі слова. Але не можна не визнати, що тиск на кожну людину в публічному просторі посилився. Підбирати правильні слова тепер доводиться ретельніше. А з огляду на те, що «правильність» та норма змінюються ледь не щороку, ще й слідкувати за цими трансформаціями.

Дуже обговорювана в суспільстві тема – культура скасування. Але в мейнстримі вона, на диво існує всього трохи більше 5 років. Дослідження Королівського коледжу в Лондоні показує, що перша згадка про «культуру скасування» національною газетою в Великобританії була лише в 2018 році.

І тоді в пресі словосполучення з’явилось тільки 6 разів. Проте вже в 2022-му, цей термін містили 3670 газетних статей.

І однією з ключових фігур таких згадок завжди була Джоан Роулінг. 

У дослідженні Королівського коледжу провели два ідентичні опитування — одне в 2020 році, а інше — 2022 року, у яких британців запитували, чи багато вони чули або читали про культуру скасування.

З 2020 респондентів 39% чули про культуру скасування. Серед респондентів 2022-го таких було вже 60%.

Але одна справа чути, а інша розуміти. І ті самі опитування показали, що дві третини людей, які продемонстрували «обізнаність» і близько не розуміють суті культури скасування.

У певному сенсі це демонструє абстрактний характер дискусії про культуру скасування. З іншого боку, є незліченна кількість прикладів публічних діячів, яких, як кажуть, «скасували» через їхні погляди або дії. Переважно – дії. Історій заморожених кар’єр в Голівуді через рух Me too вже напевно навіть не сотні. 

І знову ж таки: так чи заморозили Роулінг?

Її видавнича компанія Pottermore в 2023 році пережила сплеск прибутку. Видавництво Pottermore є глобальним видавцем цифрових аудіокниг та електронних книг Джоан. 

Серія паперових книжок про Гаррі Поттера та її бренд Wizarding World теж показали стрімке зростання.

Цифри її прибутків зросли до 9,4 мільйона фунтів стерлінгів, що є значним збільшенням порівняно з 5,7 мільйона фунтів стерлінгів 2022-го року. 

Новий роман, який Роулінг написала під псевдо Роберт Галбрайт, The Running Grave, став бестселлером №1 в Британії за минулий рік.

Тому пропоную нам всім припинити тягати ім’я Роулінг в темі культури кенселлінгу. Оце я остання написала їх в одному матеріалі, і все, ви вже не пишіть.



«Антоніна»
Катерина Городнича
Видання «Заборона» заперечує, що їхній редактор обізвав Євгена Клопотенка х**сосом (Оновлено)
Теги
культура скасування
кенселинг
Джоан Роулінг
Источник материала
Поделиться сюжетом