19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
ХАМАС приймає проект пропозиції про обмін заручниками
ХАМАС приймає проект пропозиції про обмін заручниками

ХАМАС приймає проект пропозиції про обмін заручниками

ХАМАС приймає проект пропозиції про обмін заручниками

Ізраїль офіційно не відповів, але готує наступ на Рафах.

ХАМАС заявив, що в цілому приймаєпропозицію звільнити десятки ізраїльських заручників в обмін на палестинських полонених і зголошується на тимчасове припинення вогню у війні з Ізраїлем, повідомляє Financial Times.

Угруповання не оприлюднило подробиць угоди, на яку погодилося, а уряд прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху досі офіційно не дав відповіді, тож наразі невідомо, чи дозволять умови угоди припинити бойові дії в Газі та чи відбудеться обмін.

Дипломат, обізнаний із процесом переговорів, повідомив, що ХАМАС прийняв останній проект, запропонований посередниками близько двох тижнів тому. Ісмаїл Ханія, політичний лідер ХАМАСу,  повідомив прем’єр-міністру Катару та керівнику розвідки Єгипту про «схвалення рухом ХАМАС їхньої пропозиції щодо припинення вогню». Пропозиція за посередництва Катару, Єгипту та США містить заклики до початкової шеститижневої паузи у війні, під час якої ХАМАС звільнить 33 заручників, включаючи жінок, дітей, людей похилого віку та поранених. За цим як сподіваються посередники, послідує тривале припинення вогню, під час якого будуть звільнені решта заручників.

Оголошення ХАМАС було зроблено через кілька годин після того, як Ізраїль попередив мешканців Рафаху про необхідність евакуюватися.  У місті наразі перебувають понад мільйон палестинців, які втекли від семимісячної війни між Ізраїлем і ХАМАС. У вихідні в офісі Нетаньяху заявили, що ізраїльські військові «увійдуть у Рафах і знищать батальйони ХАМАС, які залишилися там, незалежно від того, чи буде тимчасова пауза для звільнення наших заручників».

Посередниками між Ізраїлем і ХАМАС стали Єгипет, Катар і США. Переговори гальмувалися місяцями, оскільки ХАМАС вимагав, щоб будь-яка угода закінчилася постійним припиненням вогню та повним виведенням ізраїльських військ із Гази.

Нетаньяху під тиском ультраправих членів правлячої коаліції неодноразово відхиляв вимоги ХАМАС. Посередники сподівалися на прорив тиждень тому після того, як Ізраїль, здавалося, пом’якшив свою позицію щодо деяких ключових умов угоди. Однак оптимізм щодо можливої угоди згас після того, як Нетаньяху заявив, що наступ на Рафах все одно триватиме, з угодою щодо заручників чи без неї, а ХАМАС продовжував наполягати на постійному припиненні вогню.

Рішення ХАМАС було прийняте після серії дипломатичних заходів, під час яких директор ЦРУ Білл Бернс відвідав Каїр, а потім Катар, де він проводив переговори з прем’єр-міністром Катару шейхом Мухаммедом бін Абдулрахманом аль-Тані. У Катарі знаходиться політичний офіс ХАМАС.

Источник материала
Поделиться сюжетом