19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Хмельницьке видання «Жар.Info» виграло у суді у Чернівецького тролейбусного управління
Хмельницьке видання «Жар.Info» виграло у суді у Чернівецького тролейбусного управління

Хмельницьке видання «Жар.Info» виграло у суді у Чернівецького тролейбусного управління

Суд зобов’язав комунальне підприємство надати редакції протягом п'яти робочих днів із дня ухвалення рішення публічну інформацію.

Чернівецький окружний адміністративний суд визнав протиправними дії комунального підприємства «Чернівецьке тролейбусне управління» та повністю задовольнив позов журналістки хмельницького видання «Жар.Info» Альони Берези. Про це повідомив Інститут масової інформації.

Суд зобов’язав комунальне підприємство протягом п'яти робочих днів із дня ухвалення рішення надати редакції запитувану публічну інформацію. Втім, Чернівецьке тролейбусне управління може подати апеляційну скаргу на рішення суду.

У своїй публікації ІМІ нагадує, що редакція «Жар.Info» надіслала 20 жовтня 2023 року до комунального підприємства «Чернівецьке тролейбусне управління» запит на публічну інформацію. У ньому вона просила надати сканкопії документів щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті на території Чернівецької міської територіальної громади.

Підприємство відповіло, що запитувана «інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел». Не погодившись із такою відповіддю, хмельницьке видання звернулось із позовом до суду.

Керівниця юридичного напряму ІРРП та адвокатка «Жар.Info»  в цій судовій справі Оксана Максименюк радить журналістам звертатися в таких випадках до суду. 

«Журналістам варто звертатися до суду за способом зобов’язання розпорядників інформації надавати публічну інформацію, оскільки судові рішення будуть дисциплінувати розпорядників інформації: не ухилятися від надання інформації і використовувати для цього відписки, а розглядати запити і надавати інформацію відповідно до вимог законодавства, які передбачають надання такої інформації за запитами», — пояснила адвокатка.

Читайте також:

  • Розслідувачка Альона Береза: «Ми не маємо на меті, щоб усі сіли за ґрати чи були звільнені з роботи»
  • У Хмельницьку ОВА не пустили журналістів «Жар.Info», які хотіли отримати коментар у посадовця

Ілюстрація: «Жар.Info» / телеграм   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом