19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Коли можуть ухвалити нові штрафи для уклоністів: у Раді зробили заяву
Коли можуть ухвалити нові штрафи для уклоністів: у Раді зробили заяву

Коли можуть ухвалити нові штрафи для уклоністів: у Раді зробили заяву

Верховна Рада може вже цього тижня розглянути в другому читанні законопроєкт про штрафи за порушення мобілізації та військового обліку, повідомляють ЗМІ

Верховна Рада може вже протягом нинішнього тижня розглянути в другому читанні законопроєкт про штрафи за порушення мобілізації та військового обліку. Про це в коментарі "Українській правді" сказав перший заступник голови парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук (фракція "Голос").

"Комітет уже розглянув цей законопроєкт і підтримав редакцію до другого читання. Думаю, найближчим часом розглянемо його на пленарному засіданні Ради. Може навіть цього тижня", - сказав нардеп.

Згідно з документами, редакція законопроєкту, з яким він підійде до другого читання, передбачає, що за порушення правил військового обліку (стаття 210 КпАП) будуть встановлені такі штрафи:

Водночас за порушення законодавства про оборону та мобілізацію (стаття 210-1 КУпАП) планується встановити такі штрафи:

Як свідчить проєкт закону, штрафи накладатимуть протягом 3 місяців із дня виявлення правопорушення (але не пізніше одного року з моменту його вчинення). Не планують накладати штрафи за ненадання інформації, яка міститься в державних реєстрах.

Крім того, законопроєкт передбачає, що в ТЦК можуть не складати протоколи за порушення правил військового обліку та мобілізації за статтями 210 і 210-1 КУпАП у разі неявки належно повідомленої особи та за наявності в ТЦК даних про отримання виклику.

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні - комплекс заходів, які проводяться з 2014 року у зв'язку з військовим вторгненням Російської Федерації.

У період із 2014 до 2015 року Київ провів шість хвиль часткової мобілізації, під час якої до армії призивали переважно громадян із досвідом військових дій або строкової служби в армії віком від 20 до 60 років.

24 лютого 2022 року Росія здійснила повномасштабне військове вторгнення в Україну. Київ оголосив загальну мобілізацію. До лав Сил оборони і безпеки призиваються військовозобов'язані громадяни (переважно - чоловіки) віком від 27 до 60 років.

Мобілізація в Україні - останні новини за темою

Нагадаємо, раніше Верховна Рада проголосувала за закон про мобілізацію. ВР України ухвалила в другому читанні скандальний законопроєкт про мобілізацію. Рішення підтримали 283 нардепи. Загалом народні депутати внесли 4294 поправок до запропонованого урядом законопроєкту про мобілізацію.

Пізніше президент України Володимир Зеленський підписав новий закон про мобілізацію. Згідно з чинним законодавством, новий закон набуде чинності через місяць після підписання главою держави. Закон вводить базову військову підготовку і виключає строкову службу.

Закон про мобілізацію офіційно о публіковано в офіційному виданні Верховної Ради. Відомо, що новий закон про мобілізацію набуде чинності 17 травня 2024 року.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Источник материала
Поделиться сюжетом