19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ландо Норріс уперше виграв гран-прі Формули 1: огляд 6-го етапу гран-прі Маямі
Ландо Норріс уперше виграв гран-прі Формули 1: огляд 6-го етапу гран-прі Маямі

Ландо Норріс уперше виграв гран-прі Формули 1: огляд 6-го етапу гран-прі Маямі

Британський гонщик Ландо Норріс вперше в кар'єрі здобув перемогу на гран-прі Формули 1. У Маямі він скористався виїздом машини безпеки та випередив Макса Ферстаппена, який фінішував другим.

Ландо Норріс виграв 6-й етап гран-прі Формули 1 у Маямі. Він не просто випередив Макса Ферстаппена під час піт-стопу під сефеті-каром, але зміг відірватися від лідера чемпіонату на 7 секунд. Макс став другим, а за дві секунди від нього Шарль Леклер фінішував третім.

Едріан Ньюї йде з Red Bull

Перед першими перегонами цього сезону гран-прі Бахрейну у телеведучого Джеремі Кларксона запитали, хто на його погляд переможе. І він відповів: "Едріан Ньюї". Ньюї — дизайнер, який створював боліди, що домінували роками у Формулі 1. У дев'яностих його Williams і McLaren вселяли трепет у суперників. Єдиний, хто зміг двічі зупинити їхню низку перемог, був Шумахер. У десятих роках його Red Bull вийшов на рівень "самовоза", дозволивши завоювати Феттелю чотири титули поспіль. Зупинити команду змогли гібридні двигуни Mercedes. У двадцятих роках ми спостерігаємо домінування Red Bull, який створив Ньюї, але зупинити його не встигне ніхто, оскільки Едріан сам прийняв рішення. Оголошено воно було в річницю 30-річчя загибелі Айртона Сенни на боліді, сконструйованому британським інженером. Не встигли ми ще відійти від новини міжсезоння про перехід Льюїса Хемілтона до Ferrari, як на нас обрушилася нова шокуюча новина. Після 18 років роботи в команді Едріан Ньюї залишає Red Bull. Зараз найголовніше питання у Формулі 1 — який вибір зробить 65-річний конструктор. Перейде він до Ferrari, погодиться на пропозицію Aston Martin або піде на своїй яхті в кругосвітнє плавання — від цього залежить майбутнє співвідношення сил у Формулі 1.

Формула 1 гадає, куди піде Едріан Ньюї
Фото: Getty Images

На тлі цієї новини зблякло повідомлення про те, що Ніко Хюлькенберг підписав контракт з Audi. Вакантних місць у Формулі 1 залишилося 11.

LOL — другий спринт сезону Формули 1 2024 року

Формула 1 перемістилася на південний схід США — на узбережжя Атлантичного океану — в Маямі. Гран-прі Маямі проводиться втретє в історії Формули 1. Це траса, три сектори якої не схожі один на інший. Є повільні повороти, довгі прямі та швидкі повороти. Два попередні роки перемогу тут здобував Макс Ферстаппен. Взагалі з 2021 року Макс виграв усі гран-прі, що відбувалися у США (Маямі, Остін та Лас-Вегас), тож усі очікували від нього чергову перемогу. Хоча McLaren привіз дуже суттєві оновлення, і Mercedes погрожував, що привезе в Маямі такі оновлення, які дозволять повернути колишню форму.

Ferrari представили нові кольори на гран-прі Маямі
Фото: Getty Images

У спринт-кваліфікації стало очевидним, що справи у них стали навіть гіршими, ніж були. Обидва боліди Mercedes не змогли вийти з другого сегмента. Натомість Даніель Ріккардо не просто вийшов до третього сегменту, а випередив Сайнса і став четвертим. Другим кваліфікувався Леклер, Перес — третім. Спринт-поул залишився за Максом, який уже починає сміятися над суперниками. "LOL. Але що трапилося з іншими?" — запитував по радіо Ферстаппен, стверджуючи, що його коло було жахливим.

Макс Ферстаппен здивований результатами суперників

На старті спринту два Aston Martin зіткнулися в першому повороті, в них влетів Хемілтон, що призвело до прикрого вильоту Ландо Норріса. Таким чином одразу три сильні машини самоусунулися. Норріс і Стролл зійшли одразу, а Алонсо фінішував 17-м, отримавши прокол шини. Хемілтон продовжив спринт, показав хорошу боротьбу до останнього кола з Магнуссеном та Цунодою. Але після штрафу за перевищення швидкості на піт-лейн під час сефеті-кару британець був на фініші лише 16-м. Макс Ферстаппен виграв спринт, Леклер залишився другим, а Перес — третім.

На тлі всіх цих подій блищав Даніель Ріккардо. На старті він зміг випередити Переса, якому, щоправда, поступився потім третьою позицією, але своє четверте місце він уже нікому не віддав. Хоча весь спринт його відчайдушно атакував Сайнс. Це принесло Даніелю перші очки у 2024 році. Його шанувальники змогли полегшено зітхнути після катастрофічного початку сезону.

Даніель Ріккардо фінішував у спринті четвертим
Фото: Getty Images

Шість із шести — кваліфікація гран-прі Маямі 2024

Наскільки високо Ріккардо злетів уранці під час спринту, настільки ж сильно він опустився на грішну землю під час кваліфікації. Австралієць не зміг вийти з першого сегмента, кваліфікувавшись 18-м. З урахуванням штрафу, який він отримав на гран-прі Китаю, стартувати Даніель мав би останнім. Його штраф трохи підняв Магнуссена, який став 18-м, але все одно ця позиція стала повторенням найгіршого результату Кевіна. Логан Сарджент кваліфікувався 17-м — його найкраща стартова позиція в сезоні. Але по голосу було чути, як він засмутився, що не пройшов у наступний сегмент своєї домашньої кваліфікації. Особливо важливі результати зараз для Сарджента на тлі інформації про те, що Willams подали запит на надання супер-ліцензії Андреа Кімі Антонеллі, якому немає ще 18 років. І хоча керівник Williams Джеймс Ваулз поспішив спростувати чутки про те, що Сарджента можуть замінити вже на наступному гран-прі, питання про те, навіщо італійцеві ліцензія, залишилося відкритим. За інформацією Auto Motor und Sport наступного тижня в Сільверстоуні Mercedes проведе порівняльні тести Антонеллі та Міка Шумахера за кермом боліда 2022 року. Можливо, від цих тестів залежатиме найближче майбутнє хлопців у Формулі 1.

Aston Martin підніс сюрприз, залишившись у другому сегменті двома болідами: Стролл — 11-й, Алонсо — 15-й. Гонщики Alpine кваліфікувалися добре, якщо зважати на форму команди цього року. Гаслі (12-й) уперше в сезоні випередив Окона (13-й).

Хлопці в блакитному не змогли наздогнати Макса у кваліфікації
Фото: Getty Images

У третій сегмент вийшли Хюлькенберг (9-й) і Цунода (10-й). Далі боліди кваліфікувалися відповідно до нинішньої ієрархії. Mercedes посів четвертий ряд, McLaren — третій ряд. Хлопці в блакитному (так цього вік-енду виглядали Леклер і Сайнс) розділили гонщиків Red Bull, залишивши Переса на 4-му місці. Макс Ферстаппен виграв 38-й поул у кар'єрі пілота Формули 1. Шостий поул у шостій гонці сезону. Як сказав би Макс, LOL.

Стартове поле гран-прі Маямі 2024

Перша довгоочікувана перемога у Формулі 1 — огляд перегонів гран-прі Маямі 2024

Старт гран-прі Маямі 2024
Фото: Getty Images

Серхіо Перес стартував як ракета, заблокував шини в першому повороті та був за міліметри від катастрофи. Серхіо ледь не виніс свого напарника та дві Ferrari. Це дозволило Оскару Піастрі прорватися на друге місце, а Перес опустився на п'яте, зіпсувавши собі гонку.

Серхіо Перес ледь не врізався в Макса Ферстаппена на старті

Перші очки для Alpine

Ще однією яскравою подією старту гран-прі Маямі стала боротьба напарників по команді Alpine. На першому колі вони їхали колесо в колесо, але змогли уникнути контакту. Естебан Окон у підсумку зміг заробити для Alpine перше очко в сезоні, фінішувавши 10-м. Дивно, але вже це здається суттєвим досягненням для французької команди. П'єр Гаслі також домігся найкращого фінішу в сезоні — 12-й. Гран-прі Маямі можна вважати для Alpine початком відродження з попелу.

Естебан Окон бореться з Фернандо Алонсо
Фото: Getty Images

Haas і Williams вирішили результат перегонів

Ані Haas, ані Williams не заробили на цьому гран-прі очок. На 28-му колі, коли гонщики проїхали половину дистанції перегонів, у боротьбі за 18-те місце Магнуссен підставив ліве переднє колесо свого Haas під праве заднє колесо Сарджента. Американку розвернуло і кинуло в стіну. Домашній гран-прі закінчився для Логана поламаним заднім крилом і розбитими надіями. На трасу було виведено сефеті-кар, чим скористалися пілоти, які ще не встигли заїхати в бокси — Перес, Цунода, Джоу та Норріс.

RB наздоганяє Mercedes і Aston Martin

Гонщики Mercedes фінішували 6-м і 8-м. Причому шосте місце Льюїса Хемілтона стало для нього найкращим(!) у цьому сезоні Формули 1, і він вперше випередив Расселла. Вчетверте цього року дуетом фінішують Алонсо і Расселл. Двічі Алонсо був попереду і двічі позаду британця. У Маямі Фернандо фінішував позаду на 9-му місці. Стролл був 17-м. Зате вкотре здивував Юкі Цунода. Хороша стартова позиція дала змогу провести гонку в боротьбі за очкову зону, а вдалий піт-стоп під час сефеті-кара дозволив випередити Расселла на Mercedes. Після рестарту Джордж не зміг підтримувати темп Юкі та відстав від нього на фініші на 8,6 секунд. У заліку пілотів Юкі Цунода випередив Ленса Стролла на Aston Martin(!).

Юкі Цунода піднявся на 10-ту сходинку в загальному заліку
Фото: Getty Images

McLaren стає третьою силою, наступаючи на Red Bull і Ferrari

Після гран-прі Маямі залишилося відчуття, що оновлення McLaren зроблені у вірному напрямку і що ця команда реально втрутиться в боротьбу. Завдяки гарному старту, Оскар Піастрі претендував на подіум навіть без допомоги сефеті-кара. Він гнався за Леклером, захищався від Сайнса, і зрізав поворот. "Скажіть, щоб віддав мені позицію!" — обурювався Сайнс по радіо, але ніяких вказівок від дирекції перегонів не було. Засмучений Сайнс ще рішучіше пішов в атаку, що призвело до пошкодження переднього крила на боліді Піастрі. Австралієць заїхав на піт-стоп, і заповітний подіум розчинився у мріях — Оскар фінішував на 13-му місці. Після гонки Карлос Сайнс отримав за цей інцидент штраф 5 секунд, і його четверте місце перетворилося на п'яте, а Перес піднявся на одну позицію і став 4-м. Леклер фінішував на третьому місці. І навіть залишилося відчуття, що він чинив тиск на Ферстаппена, який був не в найкращій формі, збив обмежувальний стовпчик, але приїхав другим. На фініші між ними було 2,3 секунди.

Макс Ферстаппен таранить стовпчик у Маямі

Але головним цієї неділі був Ландо Норріс. Британець ідеально провів гонку. Команда прийняла вірні рішення під час виїзду машини безпеки. Мабуть, Ландо помив усі вікна перед Великоднем, і удача була на його боці. Але щастить сильним, Норріс жодного разу не помилився. Сто десять гран-прі без перемоги, вісім других місць як найкращий результат, нескінченні питання, коли ж він здобуде першу перемогу — все це позаду. Ландо Норріс — тріумфатор Маямі. Ця перемога дозволила йому піднятися на четверте місце в чемпіонаті Формули 1.

Ландо Норріс і команда McLaren

Наступний етап пройде через два тижні в Імолі.

Ландо Норріс зміг уперше перемогти у Формулі 1
Фото: Getty Images

Результати перегонів — гран-прі Маямі 2024

  1. Ландо Норріс 4 McLaren Mercedes
  2. Макс Ферстаппен 1 Red Bull +7.612
  3. Шарль Леклер 16 Ferrari +9.920
  4. Серхіо Перес 11 Red Bull Racing Honda +14.650
  5. Карлос Сайнс 55 Ferrari +16.407
  6. Льюїс Хемілтон 44 Mercedes +16.585
  7. Юкі Цунода 22 RB Honda +26.185
  8. Джордж Расселл 63 Mercedes +34.789
  9. Фернандо Алонсо 14 Aston Martin Mercedes +37.107
  10. Естебан Окон 31 Alpine Renault +39.746
  11. Ніко Хюлкенберг 27 Haas Ferrari +40.789
  12. П'єр Гаслі 10 Alpine Renault +44.958
  13. Оскар Піастрі 81 McLaren Mercedes +49.756
  14. Чжоу Гуанью 24 Sauber Ferrari +49.979
  15. Даніель Ріккардо 3 RB Honda +50.956
  16. Валттері Боттас 77 Sauber Ferrari +52.356
  17. Ленс Стролл 18 Aston Martin Mercedes +55.173
  18. Алекс Албон 23 Williams Mercedes +76.091
  19. Кевін Магнуссен 20 Haas Ferrari +84.683
Візуалізовані відриви на гран-прі Маямі 2024

Особистий залік Формули 1 після 6 етапу, гран-прі Маямі 2024

  1. Макс Ферстаппен 1 Red Bull Racing Honda — 136 pts
  2. Серхіо Перес 11 Red Bull Racing Honda — 103 pts
  3. Шарль Леклер 16 Ferrari — 98 pts
  4. Ландо Норріс 4 McLaren Mercedes — 83 pts
  5. Карлос Сайнс 55 Ferrari — 83 pts
  6. Оскар Піастрі 81 McLaren Mercedes — 41 pts
  7. Джордж Расселл 63 Mercedes — 37 pts
  8. Фернандо Алонсо 14 Aston Martin Mercedes — 33 pts
  9. Льюїс Хемілтон 44 Mercedes — 27 pts
  10. Юкі Цунода 22 RB Honda — 14 pts
  11. Ленс Стролл 18 Aston Martin Mercedes — 9 pts
  12. Олівер Беармен 38 Ferrari — 6 pts
  13. Ніко Хюлкенберг 27 Haas Ferrari — 6 pts
  14. Даніель Ріккардо 3 RB Honda — 5 pts
  15. Естебан Окон 31 Alpine Renault — 1 pt
  16. Кевін Магнуссен 20 Haas Ferrari — 1 pt

Кубок конструкторів Формули 1 після 6 етапу, гран-прі Маямі 2024

  1. Red Bull Racing Honda — 239 pts
  2. Ferrari — 187 pts
  3. McLaren Mercedes — 124 pts
  4. Mercedes — 64 pts
  5. Aston Martin Mercedes — 42 pts
  6. RB Honda — 19 pts
  7. Haas Ferrari — 7 pts
  8. Alpine Renault — 1 pt

Нагадаємо, що Макса Ферстаппена виграв чотири гран-прі в цьому сезоні, а Карлос Сайнс здобув одну перемогу на гран-прі Австралії.

Источник материала
Поделиться сюжетом