19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На фоні російської агресії Франція вперше перекинула броньовану розвідувальну машину Jaguar в Естонію
На фоні російської агресії Франція вперше перекинула броньовану розвідувальну машину Jaguar в Естонію

На фоні російської агресії Франція вперше перекинула броньовану розвідувальну машину Jaguar в Естонію

В Естонії вперше в бойовий стан приведено французьку броньовану машину Jaguar. Ця інформація стала відома завдяки публікації в мережі X – аккаунту CTE_OFF. Транспортні засоби подорожували 5 країнами, подолавши 3000 км, щоб зміцнити східний фланг НАТО шляхом стратегічного розгортання залізницею.

Подробиці

Після повномасштабної агресії Росії Франція вирішила посилити свій контингент в Естонії в рамках місії НАТО, включивши до нього багатоцільову броньовану машину Griffon з програми SCORPION. Ці транспортні засоби, які раніше використовувалися в Сахелі під час операції Barkhane, тепер були доповнені броньованими розвідувально-бойовими машинами Jaguar з 1-го іноземного кавалерійського полку (REC), які транспортувалися залізницею.

На відміну від Griffons, Jaguars не використовувалися в кліматі Сахеля, оскільки вони були доставлені до REC, коли Франція завершувала свій вихід з Малі. Їхня участь у навчаннях «Весняний шторм» в Естонії є першою оперативною операцією на зовнішньому театрі дій.

Однак розгортання «Ягуарів» викликає сумніви щодо їхньої готовності, оскільки вони все ще перебувають на етапі ознайомлення з підрозділом броньованої кавалерії та офіційно не оголошені боєздатними, як визнав у травні генерал П’єр Шилл, начальник штабу армії. Він вказав, що для того, щоб Jaguar міг бути повністю готовим до роботи, необхідні коригування.

Jaguar — це броньована розвідувально-бойова машина, розроблена Францією у співпраці з компаніями Nexter, Renault Trucks Defense (RTD) і Thales. Цей броньований автомобіль оснащений 40-мм гарматою, 7,62-мм кулеметом і протитанковими керованими ракетами середньої дальності. Створений для забезпечення надійного захисту, Jaguar витримує вогонь зі стрілецької зброї та осколки снарядів відповідно до стандарту НАТО STANAG 4569 рівня 4.

При вазі 25 тонн Jaguar має 7,3 метра в довжину, 3 метри в ширину і 2,6 метра у висоту, що дозволяє екіпажу з трьох осіб ефективно керувати ним. Ця машина особливо підходить для розвідувальних операцій завдяки її можливостям денного/нічного бачення, захисту від ядерних, біологічних і хімічних загроз, які включають внутрішній надлишковий тиск і систему кондиціонування повітря.

Крім того, Jaguar оснащений передовими технологіями, такими як система лазерного попередження, система виявлення загрози від ракет, а також системи радіо та інфрачервоних перешкод, що робить його особливо ефективним для місій у ворожому та різноманітному середовищі. Завдяки максимальній швидкості 90 км/год і запасу ходу 800 км він може швидко переміщуватись на великі відстані, забезпечуючи таким чином значну операційну гнучкість.

Источник материала
Поделиться сюжетом