19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Нагляд у ЄС: як перевіряють страховиків та які рекомендації виписують у підсумку
Нагляд у ЄС: як перевіряють страховиків та які рекомендації виписують у підсумку

Нагляд у ЄС: як перевіряють страховиків та які рекомендації виписують у підсумку

Нагляд у ЄС: як перевіряють страховиків та які рекомендації виписують у підсумку

Страхові компанії мають інвестувати лише в активи, ризики яких вони можуть зрозуміти, контролювати їх та керувати ними.

Європейське управління страхування та професійного пенсійного забезпечення (EIOPA) перевіряє інвестиційну діяльность страховиків. Сама перевірка стосувалася нагляду за інвестиціями в нетрадиційні та складні активи, включаючи похідні інструменти, і використання таких активів у контрактах, прив’язаних до паїв та індексів, де ринковий ризик зазвичай несе власник поліса.

EIOPA з'ясовувала, дотримуються страховики принципу розсудливої особи (ППП). Принцип розсудливої особи вимагає від страхових і перестрахових компаній інвестувати лише в активи, ризики яких вони можуть належним чином розуміти, контролювати та керувати ними.

EIOPA визначила та проаналізувала загалом 15 сфер, пов’язаних із наглядом за ППП, і видає загалом 49 рекомендованих дій для 22 національних компетентних органів (НКО), щоб захистити інтереси страхувальників.

За результатами експертної перевірки 11 НКО отримали рекомендовані дії щодо складних/нетрадиційних інвестицій. 8 НКО отримали рекомендацію покращити нагляд за деривативами у два способи:

  • шляхом регулярного проведення детального дистанційного аналізу та інспекцій на місці;
  • шляхом надання детальних інструкцій щодо нагляду за деривативами, які використовуються для хеджування та ефективного управління портфелем.

7 НКО було запропоновано розробити, підтримувати та використовувати індикатори ризику за принципом обачної людини для здійснення нагляду на основі даних. Стільки ж НКО заохочували надавати страховикам конкретні наглядові вимоги щодо того, як оцінювати інвестиції в контракти, пов’язані з паями та індексами.

Рекомендації стосувалися таких тем:

  • інструменти нагляду НКО;
  • безпека, якість, ліквідність і прибутковість портфеля;
  • управління активами і пасивами;
  • оцінка інвестицій;
  • контроль ризиків базових активів для контрактів, прив’язаних до паїв та індексів.

У результаті цієї експертної перевірки EIOPA відстежуватиме та оцінюватиме дотримання НКО рекомендацій. EIOPA також розгляне, як найкраще відобразити загальні висновки експертної перевірки у своїй роботі.

У контексті посилення наглядової конвергенції та відповідно до свого мандату EIOPA регулярно проводить експертні перевірки в тісній співпраці з НКО та з метою зміцнення конвергенції наглядової практики в Європі та спроможності НКО проводити високоякісну та ефективну роботу.

Раніше ми писали про те, що EIOPA опублікувало друге видання інформаційної панелі ризиків професійного пенсійного забезпечення.

Источник материала
Поделиться сюжетом